Ga naar de inhoud

Hoe de Red Flames "het juiste recept" hebben gevonden: "De Nations League is goud voor hen"

 wo 1 november 2023 13:09
De Red Flames vieren hun zege tegen Engeland.

De Red Flames voelen zich duidelijk helemaal in hun sas in de Women's Nations League. Gisteren wonnen onze voetbalvrouwen met 3-2 van topland Engeland. Hoe schat Hermien Vanbeveren, onze reporter gisteren in Leuven, de prestigieuze overwinning in?

Dit is een stuntzege. Dat woord mag hier echt wel gebruikt worden. België lijkt het recept gevonden te hebben om te spelen tegen de toplanden en om ook iets te rapen tegen die toppers.

 

Dat recept is gebaseerd op een hele goeie organisatie en op collectieve prestaties.

 

Een mooie illustratie was hoe Tessa Wullaert op het einde van de match de bal aan de achterlijn ging wegtackelen, daar kreeg ze terecht applaus voor. Maar de hele ploeg heeft voor elkaar gevochten en ze maakten extra meters wanneer dat nodig was.

 

Er was op de eerste speeldag al die zege tegen Nederland en dat was het perfecte begin. Dat heeft vooral het geloof en het vertrouwen doen groeien, het geloof dat het kon en moest op deze manier.

 

Vrijdag verloren de Red Flames met 1-0 in Engeland. Het klinkt vreemd, maar je voelde toen al dat het geloof alleen maar toegenomen was. En nu hebben de Flames het gedaan voor 7.200 fans, bijna een vol huis.

 

Winnen van een topland is nu gelukt. Ze hadden op het EK al de kwartfinales gehaald, waardoor deze zege er misschien net nog onder komt. Het is natuurlijk geen EK.

Er was op de eerste speeldag al die zege tegen Nederland en dat was het perfecte begin. Dat heeft vooral het geloof en het vertrouwen doen groeien.

Hermien Vanbeveren

"Groepswinst? Gewoon doen!"

Deze Nations League is nieuw bij de vrouwen en het blijkt goud voor de Flames. Er zijn geen zwakke landen meer zoals Armenië, die ze dan kloppen met een monsterscore.

 

Hier moeten ze er telkens staan in een korte periode. De speeldagen zijn goed gebald. Het is een positieve vernieuwing in het vrouwenvoetbal.

 

Ze leren heel veel op heel korte tijd van zulke topmatchen. En ze behalen resultaten. Dat is toch een beetje onverwacht.

 

Een kleine kanttekening: Engeland heeft kansen gehad. Ze hadden met wat meer efficiëntie kunnen winnen. Ik heb toch een viertal grote kansen geteld.

 

Nicky Evrard stond er telkens, een pluim voor haar. Net als voor Wullaert, goed voor 77 goals in 125 matchen.

 

Maar we moeten het collectief roemen en nu kunnen de Flames meedoen voor groepswinst. Dat moeten ze gewoon doen. 

 

Als ze thuis winnen van Schotland, dan spelen ze tegen Nederland voor groepswinst. We zijn heel benieuwd wat december brengt. 

red flames in uefa nations league

uitslagen red flames
België Nederland 2-1
Schotland België 1-1
Engeland België 1-0
België Engeland 3-2
België Schotland 1-1
Nederland België 4-0
eindstand in groep 1
    M W G V +/- ptn
1. Nederland 6 4 0 2 +8 12
2. Engeland 6 4 0 2 +7 12
3. België 6 2 2 2 -3 8
4. Schotland 6 0 2 4 -12 2

De groepswinnaar plaatst zich voor de Nations League Finals. De nummer 3 speelt de play-offs om het behoud in League A. De nummer 4 degradeert naar League B.

Gerelateerd: