Spring naar de inhoud

Na de breuk wil Nederland plots Belgische shorttrackers terug: "Ze hebben misschien spijt"

Na de breuk wil Nederland plots Belgische shorttrackers terug: "Ze hebben misschien spijt"
 di 31 oktober 2023 16:02
De nieuwste aflevering van Sporza Daily gaat over de bestemming van shorttrackers Hanne en Stijn Desmet.
De nieuwste aflevering van Sporza Daily gaat over de bestemming van shorttrackers Hanne en Stijn Desmet.

Van een probleem tot een luxeprobleem. Shorttrackers Hanne en Stijn Desmet waren plots niet meer welkom om te trainen in Nederland en vonden onderdak in Canada. Maar nu trekt Nederland weer aan de mouw van de Belgische shorttrackers, vertelt Annelies Dom (topsportdirecteur van de Vlaamse Schaatsunie) in een nieuwe aflevering van Sporza Daily.

Het sloeg dit voorjaar in als een bom, het nieuws dat Nederland de samenwerking met Stijn en Hanne Desmet opblies.

 

Na 5 jaar trainen in Nederland was het Belgische shorttrackduo plots niet meer welkom bij onze Noorderburen. Omdat ze te goed geworden waren?

Hanne en Stijn Desmet moesten op zoek naar een nieuwe trainingspartner en vonden die in Canada. Sinds augustus trainen ze daar met een kleine Belgische selectie.

 

En er is goed nieuws: "De samenwerking met Canada kan verlengd worden tot en met de Winterspelen van 2026", onthult Annelies Dom, topsportdirecteur van de Vlaamse Schaatsunie.

 

"Canada heeft letterlijk uitgesproken dat het voor hen een voordeel is dat wij er zijn en natuurlijk is het voor België een enorm voordeel om daar te zijn."

 

In Montréal beschikt de Belgische shorttrackselectie bovendien voor het eerst over een eigen materiaalman en kiné. "Dankzij het herinvesteren van het vrijgekomen budget dat de voorbije jaren naar Nederland ging", legt Dom uit.

Kiezen tussen Canada en Nederland?

Waar de opgeblazen samenwerking met Nederland eerst een ramp leek te zijn, lijkt het nu toch positief uit te draaien voor de familie Desmet en co.

 

Sterker nog: Nederland wil de Belgische shorttrackers terug. "Nederland heeft ondertussen misschien ook spijt van zijn beslissing van afgelopen voorjaar", zegt Dom.

 

"Ze hebben ons gevraagd of er nog ruimte is om terug te komen naar Nederland met de geïntegreerde werking die nu in Canada bestaat."

 

"Dus dat ligt ook nog op tafel. Er zijn gesprekken aan de gang met Nederland", bevestigt Dom.

Trainen in Canada én Nederland is niet onmogelijk, maar wel een uitdaging.

Annelies Dom, topsportdirecteur shorttrack

Wat spreekt in het nadeel van Canada? "Het is ver en het ligt niet in Europa. Als je daar bloed moet laten trekken, is dat best wel duur. Daar loop je niet tegenaan als je in Nederland traint."

 

Het voordeel van trainen in Canada? "We zijn nu niet meer gebonden aan Nederland. Omdat dat in het verleden wél zo was, konden die zaken gebeuren (het stopzetten van de samenwerking, red)."

 

Moet er wel gekozen worden tussen Canada en Nederland of is een combinatie ook mogelijk?

 

"Een combinatie zou mogelijk zijn, maar is moeilijk, omdat er op een andere manier wordt getraind."

 

"Als je die gaat mixen, moet je een heel bekwame hoofdcoach hebben die beide programma’s kan verenigen. Dat is niet onmogelijk, maar wel een uitdaging", besluit Dom.

Beluister alle afleveringen van Sporza Daily op VRT MAX

Sporza Daily
Elke dag behandelt Sporza Daily één prangende sportvraag met expertise.
279 afleveringen

Gerelateerd: