Ga naar de inhoud

FIFA legt omstreden Spaanse bobo Luis Rubiales schorsing van 3 jaar op, ex-voorzitter gaat in beroep

 ma 30 oktober 2023 12:34
Luis Rubiales en Jenni Hermoso.

Luis Rubiales, de voormalige voorzitter van de Spaanse voetbalbond, mag 3 jaar geen voetbalgerelateerde activiteiten uitoefenen. Rubiales kwam in opspraak door een kusincident na de finale van het WK voetbal voor vrouwen. Het Disciplinaire Comité van de FIFA heeft hem nu streng gestraft. 

Op 20 augustus triomfeerde Spanje in de finale van het WK voetbal, maar de 1-0-zege tegen Engeland en het WK-goud werd al snel overschaduwd door gebeurtenissen tijdens de ceremonie.

 

Luis Rubiales (46), de voorzitter van de Spaanse voetbalbond, had zich allesbehalve voorbeeldig gedragen in de tribunes. Zo maakte hij obscene gebaren in het bijzijn van de Spaanse koningin Letizia en prinses Sofia. 

 

Maar bij de uitreiking van de medailles ging Rubiales helemaal over de schreef. Hij kuste speelster Jenni Hermoso op de mond. Zonder wederzijdse toestemming, zo reageerde Hermoso.

 

De Spaanse bondsvoorzitter lag zwaar onder vuur, maar weigerde tijdens een wekenlange soap op te stappen. Het hele voorval mondde uit in een bedenkelijk welles-nietesspelletje. 

 

Uiteindelijk bezweek Rubiales op 10 september dan toch, maar het voorval werd toen al onderzocht door onder meer de Wereldvoetbalbond FIFA. Hij kreeg ook een voorlopige schorsing van 90 dagen.

 

Het Disciplinaire Comité van de FIFA heeft Rubiales nu een schorsing van 3 jaar opgelegd. Er zijn geen details over de beslissing vrijgegeven, maar Rubiales kan wel nog in beroep gaan tegen zijn verbanning.

 

"De FIFA herhaalt zijn engagement om de integriteit van alle mensen te respecteren en te beschermen en om ervoor te zorgen dat de basisregels van fatsoenlijk gedrag worden nageleefd", klonk het nog.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Luis Rubiales gaat in beroep tegen schorsing

Luis Rubiales gaat in beroep tegen zijn schorsing van drie jaar.

 

"Ik bevestig hierbij dat ik in beroep zal gaan", schreef hij op X, het vroegere Twitter.

 

"Ik zal met deze zaak tot het uiterste gaan om het recht te laten zegevieren en de waarheid aan het licht te laten komen."

Gerelateerd: