Ga naar de inhoud

Jupiler Pro League klassement

ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Anderlecht
41
5
3
2
0
8
6
2
Club Brugge
39
5
4
0
1
13
3
3
Union
38
5
1
4
0
7
8
4
KRC Genk
34
5
3
1
1
5
6
5
Antwerp
29
5
1
4
0
1
8
6
Cercle Brugge
29
5
1
2
2
5
8
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Anderlecht
9
3
3
0
0
6
1
2
Club Brugge
9
3
3
0
0
10
1
3
Union
0
2
0
2
0
3
5
4
KRC Genk
7
3
2
0
1
4
2
5
Antwerp
0
2
0
2
0
0
4
6
Cercle Brugge
1
2
0
1
1
1
2
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Anderlecht
0
2
0
2
0
2
5
2
Club Brugge
4
2
1
0
1
3
2
3
Union
3
3
1
2
0
4
3
4
KRC Genk
3
2
1
1
0
1
4
5
Antwerp
3
3
1
2
0
1
4
6
Cercle Brugge
4
3
1
1
1
4
6

Wie staat op als "smeerlapje" bij dit Club Brugge? "Ruud Vormer was de laatste die dat kon"

 ma 23 oktober 2023 15:58
Club Brugge staat momenteel pas 7e.

Er heerst een crisissfeertje op Jan Breydel, of toch bij het blauwzwarte gedeelte van Brugge. Met 16 op 33 maakt Club Brugge zijn slechtste competitiestart in 40 jaar mee. Waar knelt het schoentje en hoe kan het tij gekeerd worden? Sporza Daily contacteerde twee raadgevers.

"No Sweat, No Glory." De leuze van Club Brugge is momenteel amper of niet waarneembaar bij de spelersgroep en op het veld. Lang voor de slagzin geboren was, ademde Lorenzo Staelens (59) dat motto steevast uit.

 

"Ik zie gelatenheid en veel te weinig winnaarsmentaliteit", legt Staelens het pijnpunt bloot. "Bij de penaltymisser van Andreas Skov Olsen zag je bij manier van spreken zelfs geen ontgoocheling."

 

"Hans Vanaken zei dat Club net zo goed 24 of 25 punten had kunnen hebben. Dat is misschien correct, maar zelfs dat aantal zou niet voldoende zijn voor Club."

 

"Hij zou wat harder mogen zijn als aanvoerder. Alles wordt te makkelijk gerelativeerd. Het moet en het kan beter met deze kern, daar ben ik van overtuigd."

Hans Vanaken zou wat harder mogen zijn als aanvoerder. Alles wordt te makkelijk gerelativeerd.

Lorenzo Staelens

Acteur Rik Verheye is Club-fan in hart en nieren. Hij "begrijpt de frustraties van de aanhang".

 

"Deze kern is heel breed en ongezien qua kwaliteit, maar het komt er gewoon niet uit. Het zit inderdaad niet mee, maar dat mag geen excuus zijn. Het is te weinig."

 

De spelers werden zaterdag in Kortrijk op het matje geroepen door de meegereisde fans. "Ik vraag me dan altijd af wat er gezegd wordt en wat je dan als speler antwoordt. Want antwoorden moet je op het veld doen."

 

"Donderdag begint er voor Club ook een intense reeks met een Europese match en wedstrijden tegen Antwerp en Cercle. Er zit druk op de ketel, maar daar moet Club maar mee omgaan."

Staelens, Gerets en Vermant destijds bij Club Brugge.

"Ceulemans en Van der Elst maakten van hun oren als het niet goed was"

Verheye heeft de oplossing voor de problemen nog niet gevonden. "Anders zou ik wel naar Vincent Mannaert of Ronny Deila bellen", knipoogt hij.

 

Staelens kijkt verder dan de defensie voor de vele tegengoals die Club slikt. "Ik vind de verdediging goed genoeg, maar voor die linie zijn er te weinig defensieve impulsen van onder meer Raphael Onyedika."

 

Zijn er wel voldoende spelers die hun truitje natmaken? No Sweat, weet je wel? Verheye twijfelt: "Ik mis wel types zoals Mats Rits of Ruud Vormer, gasten die symbool staan voor die werkethiek. Die zijn er misschien te weinig, iemand die de boel ophitst."

 

"Vroeger hadden we persoonlijkheden zoals Jan Ceulemans en Franky Van der Elst", denkt Staelens terug aan zijn lange periode bij Club. "Als het niet goed was, dan maakten zij van hun oren."

 

"Zoiets zie ik Vanaken niet doen. Hij is geen smeerlapje die de anderen kan opjutten en tot betere prestaties kan brengen."

 

"Vormer was de laatste die dat kon, of toch zeker toen hij top was. Toen kon hij wel op tafel slaan in de kleedkamer. Een Nederlander doet dat sowieso meer uit zichzelf. Zo'n type mist Club."

De spelers moeten in eigen boezem kijken. De winnaarsmentaliteit en de over-mijn-lijk-mentaliteit zie je niet.

Lorenzo Staelens

Wie moet dan vooral in de spiegel kijken? De spelers of toch vooral de trainer?

 

Rik Verheye is tegenwoordig ook voorzitter van Sporting Hasselt. Zou hij Ronny Deila als preses naar de uitgang begeleiden?

 

De Club-supporter lacht hartelijk. "Het zou nefast zijn als je dat doet. Maar hij moet de spelers meenemen in zijn project."

 

"De spelers moeten in eigen boezem kijken", besluit Staelens. "De winnaarsmentaliteit en de over-mijn-lijk-mentaliteit zie je niet."

 

"Maar het komt wel goed. Club heeft een kern om u tegen te zeggen. Dat hoef je niet in twijfel te trekken. Maar die mentaliteit vanuit het verleden moet weer in de groep sluipen."

Beluister alle afleveringen van Sporza Daily op VRT MAX

Sporza Daily
Elke dag behandelt Sporza Daily één prangende sportvraag met expertise.
158 afleveringen
Gerelateerd: