Ga naar de inhoud

Maak kennis met de Red Flamingos: "50 minuten tegen de limiet op krukken voetballen, dat is superzwaar"

 do 12 oktober 2023 15:39

De Rode Duivels kent iedereen, zij spelen morgen in Oostenrijk en maandag tegen Zweden voor een ticket voor Euro 2024. Maar heb je al gehoord van de Red Flamingos? De nationale ploeg in het amputatievoetbal speelde afgelopen weekend in de Nations League in Blankenberge. Sportweekend trok naar de Belgische kust voor een kennismaking.

De Red Flamingos zijn een hechte groep vrienden. Het zijn lotgenoten die pech gehad hebben in het leven, maar vooral niet bij de pakken zijn blijven zitten.

"Ik heb bijna 8 jaar geleden een ernstig werkongeval gehad, waarbij er een muur op mijn been viel. Ik ben daarbij mijn onderbeen verloren", doet Michel Welvaert zijn verhaal.

"Na 10, 11 maanden revalidatie heb ik het amputatievoetbal leren kennen."

Voor Kyle Van Droogenbroeck ging het mis op 24 januari 2022 in de haven van Antwerpen. "Ik ben tussen 80 ton geplet geraakt. In het begin zeiden ze me dat ik misschien niet meer zou kunnen zitten en een kruipend leven zou moeten leiden. En zie mij hier nu staan. Ik ben wel blij dat ik dit kan doen."

"Het truitje van de nationale ploeg mogen dragen en het volkslied horen, is wel heel speciaal", geniet Van Droogenbroeck.

Niet bij de pakken blijven zitten, is niet voor iedereen even simpel, beseft Welvaert. "Maar ik heb nog een jong gezin. Ik wil nog iets van mijn leven maken."

(lees voort onder foto)

Bondscoach: "Hun geluk en de maatschappelijke erkenning zijn voor mij het belangrijkste"

Amputatievoetbal is met 7 tegen 7, waarbij de 6 veldspelers voetballen op 1 been met behulp van krukken, de doelman heeft 1 arm. Het mag dan wel 50 in plaats van 90 minuten zijn en op een kleiner veld, toch is het niet te onderschatten.

"Heel veel mensen weten wel een beetje wat op krukken lopen is", legt Welvaert uit. "Denk maar eens terug aan een wandeling op krukken. En stel je dan eens voor dat wij 50 minuten op krukken lopen tegen de limiet. Dat is superzwaar."

Het amputatievoetbal in ons land hinkt wel wat achterop in vergelijking met andere Europese landen. Er zijn te weinig spelers voor een volwaardige competitie.

Van Droogenbroeck: "In België zijn we juist begonnen met 2 ploegen, een in Antwerpen en een in Brugge." Welvaert doet een oproep: "Iedereen die zich geroepen voelt, kom gerust eens af. Ik ben destijds ook zo begonnen."

"Ik kwam eens kijken, kreeg na een kwartier krukken in mijn handen en een voetbalschoen aan. En kijk nu waar we staan."

De Red Flamingos verliezen nog altijd meer matchen dan ze er winnen. Maar ze weten beter dan wie ook dat er belangrijker zaken in het leven zijn dan voetbal.

"Ze hebben al zoveel emotionele druk gehad in hun leven", stelt bondscoach Geert Deprée. "Daarvoor doe ik het. Als je ziet hoe gelukkig die mensen zijn als ze van het terrein komen. Ik vind het belangrijkste dat ze weer in de maatschappij erkend worden."