Ga naar de inhoud

Vandenbempt bezorgt Van Himst verjaardagstaart: "Hopelijk geen 100 voor nieuwe titel Anderlecht"

Een grote taart met 80 op voor Paul Van Himst.

Onze voetbalcommentator Peter Vandenbempt verraste vandaag Paul Van Himst op zijn 80e verjaardag met een flinke verjaardagstaart in het kantoor van zijn koffiebedrijf. De Gouden Schoen van de Eeuw maakte even tijd om het met onze voetbalcommentator over zijn carrière en over het huidige Anderlecht te hebben.

"De eerste die belde vandaag was mijn kleinzoon, daarna Eddy"

Van Himst is een icoon van het Belgische voetbal én Anderlecht. De ex-aanvaller, goed voor een record van 4 Gouden Schoenen, speelde er 15 jaar, goed voor 8 titels en 4 bekers. Als coach schonk hij de Brusselse club de UEFA-cup.

"80 is toch iets, als je bedenkt dat ik op mijn 16e ben beginnen te voetballen. De eerste die me vanochtend belde, was mijn kleinzoon. En daarna Eddy." Dat is zijn boezemvriend Eddy Merckx, waarmee hij nog alle thuismatchen naar Anderlecht gaat kijken. "Met mijn gezondheid gaat het ook al bij al goed."

Van Himst wordt beschouwd als de grootste voetballer in de Belgische geschiedenis, wierp Vandenbempt hem voor. Daar antwoordde de oud-aanvaller schoorvoetend "ja" op: "Ik kon eigenlijk een beetje alles: ik was ook spelverdeler, speelde 2e spits, maakte veel doelpunten, kon passen geven en dribbelen. Maar ik laat aan anderen over om te zeggen wie de beste is."

Zijn buitenkantje voet was legendarisch: "Ik denk dat je daarmee geboren wordt", verklapt Van Himst zijn geheim. "Ik had een 45, 46 van maat. Als je een grote voet hebt, kun je veel in de grond trappen. Daarom speelde ik met de buitenkant."
 

Hij geniet momenteel nog volop van het leven met vrienden en familie. Zijn dagen zijn nog goed gevuld. "In de voormiddag ga ik naar de koffiebranderij, al hoeft dat niet meer. Ze vinden mij hier soms ambetant, dat ik me met iets moei. En in de namiddag ga ik dan iets eten met een cliënt of kameraden."

Anderlecht heeft een ploeg om mee vooraan te spelen, als ze wat geluk hebben. Door de oudere spelers met ondervinding die ze gekocht hebben.

Paul Van Himst

"Anderlecht kan meedoen vooraan, maar het voetbal mag vloeiender"

Van Himst volgt Anderlecht nog altijd op de voet. "Ik hoop dat ik geen 100 moet worden om Anderlecht nog een keer kampioen te zien spelen."

"Maar als je ziet hoe het nu gaat: zonder eigenlijk schitterend te voetballen staan ze mee vooraan. De andere ploegen laten punten liggen. Tot 3 weken geleden waren Brugge en Gent de beste ploegen, maar ze winnen nu moeilijk hun matchen."

Van Himst ziet het positiever in dan de voorbije jaren. "Anderlecht heeft een ploeg om mee vooraan te spelen, als ze wat geluk hebben. Door de oudere spelers met ondervinding die ze gekocht hebben."

Al is het spel nog niet te vergelijken met dat van zijn tijd of de decennia erna. "Het voetbal mag wel vloeiender. Er mag wat meer beweging zijn, dat is aantrekkelijker voor de mensen." 

"Riemer zegt zelf dat hij naar een ploeg wil evolueren die bijna elke week dezelfde is. En dan zou het voetbal vanzelf beter moeten zijn."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.