Ga naar de inhoud

België stemde voor toelating Russen op Paralympische Spelen: "Sporters niet automatisch uitsluiten"

 vr 29 september 2023 17:41

Het Internationaal Paralympisch Comité heeft tegen een algemene uitsluiting van de Russische sporters in Parijs gestemd. Ook België stemde tegen.

74 tegen 65 werd de motie weggestemd om Russische atleten nog langer weg te houden van paralympische evenementen. Opmerkelijk: 1 van de 74 kwam van België.

 

"Dat was op voorhand beslist in de Raad van Bestuur van het Belgisch Paralympisch Comité (BPC)", zegt woordvoerder Guillaume Gobert.

 

"Ons standpunt is dat we atleten van één land niet automatisch mogen uitsluiten."

 

"De paralympische beweging is gebaseerd op positieve waarden. In sport ga je uit van fair play en een positieve ingesteldheid."

 

"Het zou jammer zijn dat alle atleten over dezelfde kam worden geschoren. Dat atleten dus niet bij voorbaat geen kans krijgen om deel te nemen, omdat hun land zich niet gedraagt zoals zou moeten."

Atleten moeten niet bij voorbaat uitgesloten worden, omdat hun land zich niet gedraagt zoals zou moeten.

Guillaume Gobert (BPC)

Russische atleten zullen dus mogen deelnemen aan de Paralympische Spelen, zij het onder neutrale vlag.

"De voorwaarden waaronder ze mogen deelnemen moeten wel nog uitgewerkt worden. Het is nu zaak om die regels zo op te stellen waardoor blijkt dat dit een goeie beslissing was."

 

Anne Hidalgo, de burgemeester van Parijs, liet al weten dat ze tijdens de Spelen geen Russen in haar stad wil zien. "Het kan inderdaad zijn dat het laatste woord hierover nog niet gezegd is", zegt Gobert. "Maar dit is wel een duidelijk signaal dat je sporters niet bij voorbaat mag uitsluiten van de Spelen."

Gerelateerd: