Ga naar de inhoud

BEKIJK: Het WK Breaking in Leuven is begonnen! Een spoedcursus over de gloednieuwe olympische discipline

Hier ziet u een powermove. Geen idee wat dat is? Ontdek het hier.

Dit weekend organiseert Leuven het WK breaking. Hoog tijd voor een spoedcursus over de nieuwe olympische discipline. Wat is het en hoe gaat zo'n battle in zijn werk? In onderstaande video geeft onze cocommentator Sam De Waele tekst en uitleg bij de officiële dansvorm van de hiphop-cultuur. 

Dit weekend organiseert Leuven het WK breaking.

 

Vanop het Ladeuzeplein in Leuven geeft Sam De Waele - breakingcoach, B-boy en onze cocommentator voor het kampioenschap -  u alvast een spoedcursus in de gloednieuwe olympische discipline.


"Breaking is een van de vier pijlers van de hiphopcultuur", legt hij uit. Naast de dansvorm heb je ook nog MCing, DJing en Graffiti.

 

  • MCing: of rap. MC is kort voor “Master of Ceremony”.
  • DJing: of turntablism, de kunst van het mixen van muziek.
  • Graffiti: of “writing”.
  • Breaking: de originele hiphop-dansvorm. 

Freeze.

Breaking zelf bevat ook vier elementen, die te onderscheiden zijn binnen de dans. Zo heb je toprock, footwork, powermoves en freezes. Tijdens de dans worden deze elementen aan elkaar gebreid door transitions.

 

  • Toprock: alle breaking-bewegingen die rechtopstaand gebeuren. Vaak begint een solo met een toprock. Voorbeelden hiervan: indian step, salsa step, 4-corners.
  • Footwork: de verzameling van grondbewegingen bestaande uit steps, swings, sweeps en kicks. Bijvoorbeeld: 6-step, cc’s, pretzels.
  • Powermoves: omvat al de krachtige spins, het meest acrobatische deel van breaking. Zoals: headspins, windmills, air flares.
  • Freezes: alle stilstaande poses. Vaak acrobatische houdingen, die veel balans, kracht en soms lenigheid vergen. Voorbeelden hiervan: baby freeze, chair freeze, hollowback.


"In een battle dansen een of meerdere tegenstanders tegen elkaar", legt De Waele verder uit. "De bedoeling is telkens om elkaar te overtreffen met deze verschillende elementen. De jury beslist uiteindelijk over hun lot."


Deze strijd gebeurt ook steeds op de tonen van muziek. "Die de DJ live uitkiest", voegt De Waele er nog het verrassingseffect aan toe.


Helemaal mee? Volg vanavond het WK vanaf 17.15 uur op VRT1 of met een livestream en tekst in onze app.