Badmintonner Julien Carraggi (23) jaagt olympische droom na: "Top 32 van de wereld is het volgende doel"

 ma 18 september 2023 20:58
" "
Carraggi was het topreekshoofd in Leuven, maar ging er verrassend uit in de kwartfinales.

Vorige week was er het Yonex Belgium International, een internationaal badmintontoernooi in Leuven. Onze 23-jarige landgenoot Julien Carraggi was er de topfavoriet, want eerste reekshoofd, maar hij ging er in de kwartfinales uit. Dat verandert zijn droom niet: volgend jaar meedoen aan de Olympische Spelen. Sportweekend sprak met de Brusselaar die de wereldtop bestormt.

Carraggi is de nummer 45 van de wereld en heeft enkele sterke maanden achter de rug her en der in de wereld. Maar in Leuven was de Deen Mads Christophersen (BWF-61) met 21-18 en 24-22 te sterk.

De 23-jarige Brusselaar wil de top 32 halen van de wereld, want dan mag hij als reekshoofd meedoen aan de belangrijkste toernooien ter wereld.

 Carraggi doet er alles aan om die stap te zetten, want Parijs 2024 is dan een logisch gevolg. "Al van kindsbeen af droom ik van de Olympische Spelen."

Hij wordt de next big thing in de Belgische badmintonwereld genoemd, nu Yuhan Tan (36) gestopt is en Lianne Tan (32) straks wellicht naar haar laatste Spelen trekt. "Ik zeg dat zelf niet graag, maar het is wel plezant om te horen", blijft hij bescheiden.

"Als de buitenwereld zegt dat ze veel progressie zien, geeft me dat wel extra motivatie om verder te doen zoals ik bezig ben."

De laatste jaren zijn er veel Aziaten naar hier gekomen, wat in ons voordeel speelt.

Julien Carraggi

Kunstwetenschappen

Carraggi heeft er veel voor over om naar Parijs 2024 te kunnen in een sport die gedomineerd wordt door de Aziaten. "Toen ik jonger was, ben ik eens naar Thailand en Indonesië gegaan om te kijken hoe ze daar trainen en om te vergelijken met hoe wij het hier doen."

"De laatste jaren zijn er veel Aziaten naar hier gekomen, wat in ons voordeel speelt, omdat we zo vaker en vaker tegen Aziaten kunnen spelen. Als je dan in de top 32 komt, ben je het al wat gewoon."

Carraggi is dus een man met een plan. Mocht plan A niet lukken, heeft hij al plan B achter de hand: "Tussen de trainingen in Leuven door ga ik naar de les. Ik volg Kunstwetenschappen aan de universiteit. Als kind heb ik altijd kunstschool gevolgd en muziek gespeeld. Ik vind dat een toffe combinatie."

Maar de sport komt voorlopig op de eerste plaats. Hij wil een vaste waarde worden in de wereldtop: "Het volgende doel is die top 32 van de wereld. Dan mag ik meedoen aan de grootste toernooien op het circuit."

Hij staat er niet zo ver van: "Door hard te trainen komt het hopelijk wel goed."

Lucas Claerbout en Neslihan Arin winnen in Leuven

Bij de mannen ging de eindezege naar de Fransman Lucas Claerbout, de nummer 112 van de wereld versloeg de Fin Joakim Oldorff (BWF-124) met 22-20 en 21-17.

Bij de vrouwen was vierde reekshoofd Neslihan Arin (BWF-42) de beste, ze versloeg topreekshoofd Line Christophersen (BWF-35) met 21-11, 14-21 en 21-17. Arin schakelde in de halve finales onze landgenote Lianne Tan (BWF-40) uit.

Gerelateerd: