Ga naar de inhoud

"We gaan groep niet winnen in Japan": waarom olympisch kwalificatietoernooi tóch belangrijk is voor Tigers

 vr 15 september 2023 07:06
De Yellow Tigers moeten hun 13e plek op de wereldranglijst verdedigen.

Vanaf morgen beginnen de Yellow Tigers aan hun avontuur in Japan. Op het olympisch kwalificatietoernooi gaan ze op zoek naar een ticket voor de Spelen in Parijs. Een aartsmoeilijke opdracht, want de Belgen treffen drie wereldtoppers in hun groep. Toch kan het toernooi een belangrijke stap zijn richting een olympisch ticket.

Het moet gezegd: het is niet eenvoudig om je te plaatsen voor de Olympische Spelen in het volleybal.

 

Twaalf landen zullen volgende zomer schitteren in Parijs. Gastland Frankrijk is een zekerheid, in de komende week komen daar nog 6 gelukkigen bij.

 

Op het olympisch kwalificatietoernooi vechten 3 groepen van 8 landen de strijd uit in onderlinge duels. De top twee in elke groep heeft zijn ticket beet. Voor de overige landen wordt het bang afwachten tot juni 2024.

 

De Yellow Tigers zitten in een poule met Japan, Brazilië, Turkije, Bulgarije, Puerto Rico, Argentinië en Peru. Bovenaan eindigen wordt aartsmoeilijk, toch is het toernooi ook voor de Belgen erg belangrijk.

De indeling van de drie groepen op het olympisch kwalificatietoernooi.

Plek op wereldranglijst verdedigen

Het draait allemaal om de wereldranglijst voor de Belgen. Voorlopig prijken de Yellow Tigers op de 13e plek. Een stek die ze willen en moeten vasthouden.

 

"Dan moet er gewonnen worden van tegenstanders van ons kaliber of zwakker dan wij", stelt bondscoach Kris Vansnick. 

 

Met andere woorden: Bulgarije (16e), Argentinië (19e), Puerto Rico (22e) en Peru (29e) moeten voor de bijl. "Enkel zo blijft de deur openstaan om alsnog naar Parijs te kunnen."

 

In juni krijgen 5 landen het goede nieuws te horen dat ze op basis van hun plaats op de wereldranglijst alsnog hun olympische droom in vervulling zien gaan. 

 

Beperkte plaatsen dus. Zeker als je weet dat bij een continent dat niet vertegenwoordigd is, het hoogst gerangschikte land gegarandeerd een vrijkaart krijgt richting Parijs.

We moeten er alles aan doen om de deur richting Spelen op een kier te houden.

Kris Vansnick

Na het EK in eigen land – dat eindigde met een sterke partij tegen Turkije in de 1/8e finales – trekken de Belgische volleybalsters met vertrouwen naarJapan. Maar ook met realisme.

 

"We gaan onze groep niet winnen", zegt Vansnick, die sterspeelster Britt Herbots geblesseerd zag afhaken. "Maar ik heb er goede hoop in dat we met deze ploeg mooie dingen gaan tonen in Japan."

 

"Op dit OKT zijn er drie landen sterker dan wij: Japan (8e), Brazilië (4e) en kersvers Europees kampioen Turkije (1e). We hebben misschien het geluk dat we Turkije als laatste treffen en het dan al geplaatst is."

 

"Dus in dat opzicht zou ik de kalender hetzelfde opstellen als hoe die nu is. Al geeft dat geen garanties", weet de bondscoach. "We moeten er alles aan doen om de deur richting Spelen op een kier te houden."

 

Zo veel mogelijk punten sprokkelen, is de boodschap.

yellow tigers in olympisch kwalificatietoernooi

wedstrijden België
België Bulgarije 3-0
België Puerto Rico 1-3
België Argentinië 0-3
België Peru 3-0
Japan België 3-0
Brazilië België 3-0
Turkije België 3-0
stand in groep B
    W V sets ptn
1. Turkije 7 0 21-3 21
2. Brazilië 6 1 18-7 16
3. Japan 6 1 18-6 16
4. Puerto Rico 4 3 12-13 11
5. Argentinië 3 4 12-16 8
6. België 2 5 7-15 6
7. Bulgarije 1 6 8-18 5
8. Peru 0 7 3-21 1

De top 2 in de 3 poules plaatst zich voor de Olympische Spelen.

Gerelateerd: