Ga naar de inhoud

Omstreden Spaanse bondsvoorzitter kondigt ontslag aan in interview met Piers Morgan

 zo 10 september 2023 22:45
Luis Rubiales
Luis Rubiales

Luis Rubiales, de omstreden voorzitter van de Spaanse voetbalbond, zal dan toch aftreden. Dat heeft Rubiales zondagavond verteld in een gesprek met de Britse journalist Piers Morgan. De Spaanse voetbalbond bevestigde een dag later zijn ontslag.

Luis Rubiales ligt al enkele weken onder vuur nadat hij na de finale van het WK voetbal voor vrouwen een van de Spaanse speelsters vol op de mond gekust had.

 

Slachtoffer Jenni Hermoso deed begin deze week aangifte tegen de voorzitter. Ze stelde ook dat zij en haar familieleden onder druk waren gezet om te zeggen dat ze met de kus had ingestemd.

 

Rubiales werd eerder al door de Wereldvoetbalbond FIFA voor 90 dagen geschorst in afwachting van de resultaten van het onderzoek dat de tuchtcommissie van de FIFA naar hem is gestart.

 

Ook in Spanje lopen er disciplinaire procedures. Intussen werd hij er door het Openbaar Ministerie aangeklaagd op beschuldiging van seksuele intimidatie en dwang.

 

Het is aan de onderzoeksrechter in Madrid om te beslissen of er voldoende bewijs is voor een rechtszaak. Volgens deskundigen hangt Rubiales een gevangenisstraf van 1 tot 4 jaar boven het hoofd als hij daadwerkelijk schuldig wordt bevonden.

Mijn familie vertelde me dat ik verder moet met mijn leven.

Luis Rubiales

Desondanks klampte Rubials zich tot nog toe wanhopig vast aan de macht. Tot hij zich vandaag, in een interview met de Britse journalist Piers Morgan, liet ontvallen dat hij alsnog zal opstappen. "Ik zal inderdaad mijn ontslag indienen", bevestigde de 46-jarige Spanjaard.


"Ik stop ermee omdat ik mijn werk niet meer kan blijven doen. Ik heb erover gesproken met mijn vader, mijn dochters en enkele goeie vrienden. Ze hebben me verteld dat ik verder moet met mijn leven."

 

"En vooral: dat als ik zou blijven voortgaan, ik mijn geliefden zou kwetsen."


"Deze zaak mag geen invloed hebben op de mensen rondom mij. Ontslag nemen, was op dit moment de verstandigste beslissing."

 

De bond liet vandaag weten dat Rubiales, die sinds 2018 de functie bekleedde, zijn ontslag heeft gegeven in een brief aan plaatsvervangend voorzitter Pedro Rocha. Hij treedt ook af als vicevoorzitter van de Europese voetbalbond UEFA.  

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

"Druk werd hem van overal te veel"

"Dat het nog zo lang heeft geduurd om zijn ontslag te geven, komt door de machocultuur die heerst bij de Spaanse bond en Rubiales zelf", schijnt Michael Van Vaerenbergh, kenner van het Spaanse voetbal, zijn licht op de zaak.

 

"Maar de druk werd hem van alle kanten te veel. Zijn advocaten zullen hem aangeraden hebben om een zelf stap opzij te doen met het oog op zijn proces in de strafrechtbank."

 

"En ook vanuit de Spaanse voetbalbond kwam het signaal dat zijn situatie onhoudbaar was. Die wil tenslotte het WK voetbal organiseren in 2030, samen met Portugal, en wil de zaak zo snel mogelijk van de baan."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Gerelateerd: