De spotlights hebben plaatsgemaakt voor de schaduw. Vroeger domineerde Mogi Bayat openlijk de Belgische transfermarkt, nu lijkt de veelbesproken makelaar nergens meer te bespeuren. Of is dat slechts schijn? Een speurtocht naar de Iraniër, die nog steeds achtervolgd wordt door controverse.
Niemand stond in de slotdagen van de mercato meer op de foto dan hij.
Jaren geleden zoog Mogi Bayat maar al te graag de aandacht naar zich toe bij zijn (vele) beklonken deals.
In de voormiddag pronkte hij op Twitter met de nieuwe toptransfer van Anderlecht, een paar uur later kondigde de Iraniër een middenvelder voor Charleroi aan en 's avonds volgden nog vertrekkers bij Club Brugge en KAA Gent.
Bayat was overal - en liet dat ook zien aan iedereen die het wilde.
Maar dan brak in oktober 2018 plots Operatie Zero los, met de belangrijke makelaar als een van de hoofdbetrokkenen in het hele dossier - herinner u hoe de politie toen 200 lege horlogedozen vond in zijn woning.
Na de bom schuilde Bayat - nog steeds in afwachting van een proces - in de loopgraven. Op zijn befaamde Twitter-account verscheen sinds het schandaal geen enkele transfer meer, enkel wat zelfpromo voor liefdadigheidswerk tijdens de coronapiek in 2020.
Ook bij de Belgische fotoagentschappen is al ruim drie jaar geen kiekje van Bayat meer verschenen, het contact met journalisten lijkt doodgebloed.
Waar zit de man die vroeger overal was?
Bedachtzamer, maar niet braver
Lessen getrokken uit het verleden zoekt Bayat nu bewust liever de luwte op.
"Maar hij doet zeker nog evenveel deals", verzekert een collega. Een stelling die ook de officiële cijfers van de Belgische voetbalbond bevestigen.
Tussen april 2022 en 2023 deed Bayat met zijn agentschap Creative & Management Group 19 "transacties" in de Belgische competitie - zoals de transfer van Casper Nielsen naar Club Brugge, plus nieuwe contracten voor Hein Vanhaezebrouck en Felice Mazzu.
Belangrijk om aan te stippen: Bayat mengde zich wellicht in heel wat andere dossiers als tussenschakel, waardoor niet alle deals onder zijn naam de statistieken ingaan.
Volgens zijn laatst ingediende boekhouding in België maakte Bayat met zijn zaken een winst van ruim 1 miljoen euro - weinig in vergelijking met de recordsom van 5,6 miljoen een jaar eerder.
Sinds 2019 is er evenwel ook een Britse vennootschap MB Foot UK, die vorig jaar ruim 3 miljoen extra binnenhaalde.
En dat allemaal zónder op de foto te gaan.
Dat de makelaar nog zoveel winst maakt, bewijst dat hij zijn klantenbestand allerminst zag wegvluchten - ondanks het voetbalschandaal.
Zeker bij Charleroi, KAA Gent en Eupen is de Bayat-stempel nog overduidelijk - ook al weigert iedereen hem daar een "huismakelaar" te noemen. Bij de Buffalo's rekenden ze deze zomer (zonder succes) op Bayats internationale netwerk om Gift Orban te verkopen, zoals hij dat eerder deed met Jonathan David.
Dik tegen de zin van de eigenlijke makelaar van de Nigeriaan.
Andere clubs zoals Anderlecht gooien de deur niet radicaal dicht, maar zijn liever niet aangewezen op Bayat voor zaken. Ook bij KV Kortrijk ging deze zomer een deal niet door, omdat de Iraniër zich erin mengde.
Dat doet Bayat trouwens soms ongevraagd. Operatie Zero heeft de controversiële sleutelfiguur misschien behoedzamer gemaakt, maar zeker niet braver.
In de wintermercato van vorig jaar kaapte Bayat nogal bruut een transfer van Anthony Limbombe naar Zulte Waregem. De speler wilde door vroegere incidenten niet meer samenwerken met zijn ex-makelaar, maar die kon door zijn grote invloed bij verkoper Nantes wel alles opblazen.
Geen Mogi? Geen transfer.
Ook in vizier Engelse en Franse gerecht
Terwijl zulke verhalen bij ons relatief geruisloos passeerden, deden de activiteiten van Bayat in het buitenland wél het nodige stof opwaaien.
Zeker in Frankrijk, door zijn enorme greep op het sportieve beleid van Nantes. Intimi verzekerden dat Bayat er als een officieuze sportief directeur werkte, wat na tegenvallende resultaten leidde tot enorme woede bij de achterban.
In een zeldzaam (mail)interview met het Franse L'Equipe weerlegde Bayat alle beschuldigingen: "Het zal je misschien verbazen, maar ik heb geen enkel belang in Nantes. Ik ben maar een leverancier, die zich ten dienste stelt als ze mij nodig hebben. Net zoals ik dat doe voor andere clubs"
Alleen twijfelt het Franse gerecht aan die beweringen.
In april opende het parket van Rennes zelfs een onderzoek naar Bayat op verdenking van "illegale uitoefening van het beroep van spelersmakelaar, witwassen en bendevorming".
Nog geen twee weken later zou er ook in Engeland een dossier geopend worden tegen Bayat door voetbalbond FA. Nu deed zijn macht bij Watford de wenkbrauwen fronsen.
Bayat onderhandelde meerdere transfers met zijn geliefkoosde netwerk van clubs, terwijl hij een nauwe band had met voormalige directeur Lorenzo Gallucci. Die laatste had zelfs een korte periode aandelen in het bedrijf van Bayat.
En zo hebben, na België, ook Frankrijk en Engeland het vergrootglas op de controversiële makelaar gericht.
Nieuwe tweets hoeven we niet meteen te verwachten.