Ga naar de inhoud

Bart Swings sluit WK skeeleren af met goud op marathon, zijn 6e medaille: "Het is de sport die ik het liefst beoefen"

 zo 3 september 2023 13:52
Het WK is in Italië, in Montecchio Magiore.
Bart Swings blinkt tussen een Duitser en een Colombiaan.

Op de slotdag van het WK skeeleren in Italië heeft Bart Swings nog een vierde gouden medaille behaald, de 32-jarige Belg won de afsluitende marathon. Swings pakte de voorbije week ook nog een keer zilver en brons, goed voor 6 plakken. Het Belgische seniorenteam sloot het WK af met 7 medailles.

Swings hield in Montecchio Maggiore op de marathon de Duitser Felix Rijhnen en de Colombiaan Kevin Lenis achter zich bij temperaturen tot 36 graden.

Onze landgenoot maakte zich enkele honderden meters voor de streep op de licht stijgende Via San Giovanni Bosca los van een kopgroep van 12.

De sterke Colombianen maakten het hem de hele wedstrijd lang letterlijk en figuurlijk knap lastig met af en toe trek- en duwwerk. "Zo gebeurt dat in de marathon", reageerde Swings. "Ik heb ermee leren omgaan."

Suttels zat aanvankelijk in een vluchtersgroep met zijn zessen. "Maar ik voelde me niet 100 procent, ik had het niet kunnen afmaken." Waarna de Belgen voluit de kaart Swings trokken. Suttels eindigde 12e.

20e wereldtitel

Voor Swings is het de 20e WK-titel in zijn loopbaan. In deze editie haalde hij er 4. Hij had eerder goud op de puntenkoers over 10 km op de weg, op de afvalling op de weg en op de kilometer op de piste. 

De olympische schaatskampioen pakte ook de andere kleuren: brons op de 10 km puntenkoers op de piste en zilver op de piste-afvalling over 10 km.

Het was 4 jaar geleden dat Swings nog eens een WK skeeleren meemaakte, in Barcelona was hij toen ook goed voor 6 medailles, waaronder 3 gouden.

Swings is fysiek sterker dan ooit. Volgens Erik Bouwman, een van de schaatscoaches van zijn team IKO, scoort hij op alle waarden hoger dan vorig jaar.

Jason Suttels pakte achter Swings het zilver op de puntenkoers op de weg en zorgde voor de 7e Belgische elitemedaille.

Bij de vrouwen was het marathonpodium totaal Colombiaans, met Johanna Viveros op 1. Jorun Geerts werd 22e, Fran Vanhoutte 25e.

"Blij dat ik nog kan meestrijden met de wereldtop"

"Het is een erg mooi WK geweest", glundert Bart Swings vanuit Italië.

 

"Die marathon vind ik misschien de mooiste overwinning om binnen te halen, omdat ik nu in elke marathonwedstrijd in die trui kan rijden."

 

"Skeeleren is mijn passie", zegt de olympische schaatskampioen. "Het is de sport die ik het liefst beoefen."

 

"Ik vond het ook spannend om na 4 jaar weer aan een WK deel te nemen. Het stemt me vrolijk dat ik nog kan meestrijden met de wereldtop."


"Ik was op niveau", gaat Bart Swings voort. "Mijn ploegmaat Jason Suttels heeft me mee naar die medailles geholpen. Samen reden we echt sterk."


Volgende week bindt Swings weer zijn schaatsen aan. "Het skeeleren maakt me beter", weet hij. "Die prikkels kan ik erg goed gebruiken op het ijs voor de massastart."


"En ik zit niet graag stil", knipoogt Swings, die komende winter in Calgary zijn wereldtitel op de massastart verdedigt.

Skeeleren maakt me beter. En ik zit niet graag stil.

Bart Swings

Schaatsen en de marathon van Berlijn

Vanaf nu gaat de focus bijna weer volledig op het schaatsen bij Bart Swings. Na enkele dagen rust voegt hij zich bij Team IKO, dat een fietskamp in Toscane afwerkt.

 

Swings breekt die stage voortijdig af om op 23 september de skeelermarathon van Berlijn te doen.

 

De organisatie kan hem daar niet missen: onze landgenoot won er al 8 keer.