Ga naar de inhoud
FIFA Vrouwen Wereldkampioenschap
speeldag 1

Spaanse sportrechtbank start een procedure tegen bondsvoorzitter Luis Rubiales

 vr 1 september 2023 21:11
Luis Rubiales kwam na de WK-finale in een storm terecht.

De Spaanse sportrechtbank TAD heeft een disciplinaire procedure geopend tegen bondsvoorzitter Luis Rubiales voor "ernstig wangedrag". Rubiales kuste na de gewonnen WK-finale in het vrouwenvoetbal speelster Jenni Hermoso tegen haar zin op de mond.

De Spaanse regering had de TAD eerder gevraagd een procedure op te starten vanwege "zeer ernstig wangedrag". De hoogste sportraad in Spanje kon Rubiales bij die kwalificatie schorsen. Dat kan niet bij de kwalificatie "ernstig wangedrag".

 

Eerder opende ook het parket van de Audiencia Nacional, de hoogste Spaanse strafrechtbank, een procedure tegen Rubiales vanwege "aanranding".   

 

De Spaanse bondsvoorzitter veroorzaakte wereldwijd ophef door na de WK-finale in Australië speelster Jenni Hermoso op de mond te kussen. Hij bood voor het incident zijn excuses aan, maar weigerde af te treden.

 

De FIFA schorste hem voorlopig voor negentig dagen en opende ook een disciplinair onderzoek naar zijn gedrag. Hij kan zo tot nader order geen voetbalgerelateerde activiteiten meer uitoefenen op nationaal en internationaal niveau.

 

De Spaanse voetbalbond steunde hem in eerste instantie, maar verzocht hem intussen ook met onmiddellijke ingang af te treden.

Gerelateerd: