Ga naar de inhoud

"De Red Panthers staan nu waar ze thuishoren: in de top 4 van de wereld"

 vr 25 augustus 2023 10:48
De Red Panthers spelen zaterdag de finale van het EK.

De Red Panthers hebben met hun zege tegen Duitsland in de halve finales van het EK hockey bewezen dat ze een grote stap vooruit hebben gezet. Dat zag ook Eddy Demarez: "Dit is een statement van de Panthers."

Wat het verschil heeft gemaakt? De Red Panthers hebben een heel sterke eerste helft gespeeld en hadden ook een beetje meeval.

 

Duitsland had kunnen scoren bij die penalty corners en in de tweede helft is er die bal op de paal, dus het zit ook een beetje mee. Op de tegenaanval gebruikten ze hun snelheid en daarnaast hebben de Panthers heel sterk verdedigd en weinig weggegeven.

 

Ze hebben wel de fout gemaakt om in het laatste quarter achteruit te kruipen. Dan maak je je tegenstander - onnodig - sterker en dan weet je dat er toch nog een kans komt.


Dat is ook gebeurd. Ze hebben het zichzelf nog moeilijk gemaakt, maar wel getoond dat ze in Duitsland van Duitsland kunnen winnen op een EK. Dat is wel een statement, want ze springen nu op de wereldranglijst ook over Duitsland naar plaats 4.


Dat is eigenlijk een tweede referentiepunt, want in de groepsfase hebben ze Spanje, waar ze het altijd zo moeilijk tegen hebben gehad en vaak ook van verloren hebben in cruciale wedstrijden, overklast en met 5-0 weggespeeld. De Panthers mogen nu met recht en reden zeggen: we staan waar we thuishoren, in de top 4 van de wereld.

Het is niet meer uitgesloten dat de Panthers winnen van Nederland

In de finale liggen er kansen als Nederland na de zege tegen de Panthers in de groepsfase niet helemaal scherp is. Ik verwacht het niet, maar je weet het nooit. En dan zijn de Panthers echt wel bekwaam om van Nederland te winnen.


Dan kunnen de Belgen toeslaan. Achterin staan ze ontzettend sterk. Tegen Duitsland hebben ze bijna niets weggegeven, dat moeten ze ook tegen Nederland doen. En dan moeten ze durven tegen te prikken en efficiënt zijn.

 

Zoals tegen Duitsland, eerste kans en meteen doelpunt. Dan zou Nederland misschien kunnen twijfelen. Met vooral Charlotte Englebert en de 18-jarige Emily White heeft België daar ook de speelsters voor.


Het grote voordeel voor de Red Panthers in de finale is dat niets moet. Je hebt niets te verliezen: "We gaan eens tonen wat we kunnen tegen de beste ploeg van de wereld."


Als België verliest, dan vindt iedereen dat normaal. Als België wint, dan is dat ongelooflijk. Het is niet meer uitgesloten dat de Panthers zo'n finale winnen van Nederland, dat was het vroeger wel.

 

Eddy Demarez

Gerelateerd:

red panthers op ek hockey

finale
Nederland België 3-1
match om brons
Engeland Duitsland 0-3
halve finales
Nederland Engeland 7-0
Duitsland België 0-1
wedstrijden in groep A
België Italië 6-0
Nederland Spanje 5-1
België Nederland 0-2
Spanje Italië 2-0
Nederland Italië 5-0
Spanje België 0-5
stand in groep A
    M W G V +/- ptn
1. Nederland 3 3 0 0 +11 9
2. België 3 2 0 1 +9 6
3. Spanje 3 1 0 2 -7 3
4. Italië 3 0 0 3 -13 0