Ga naar de inhoud

Bondscoach ziet Red Panthers dansen naar EK-finale: "Een genot om naar te kijken"

 vr 25 augustus 2023 07:17
De Red Panthers vierden de finaleplaats met vrienden en familie.

Met een tweede EK-finale zetten de Red Panthers een grote stap in hun ontwikkeling. Dat zag ook bondscoach Raoul Ehren, de Nederlander die op clubniveau alles won wat er te winnen viel. "We zijn gigantisch gegroeid."

De Red Panthers waren drie quarters lang heer en meester tegen Duitsland. Enkel in het laatste quarter zag bondscoach Raoul Ehren dat zijn groep geluk nodig had om te overleven.

 

"Het is een grote voor ons om dit soort wedstrijden met goed en volwassen hockey over de streep te trekken. In het verleden was het vaak moeilijk om een voorsprong vast te houden en daar hebben we veel tijd aan besteed. We zijn daar gigantisch in gegroeid de afgelopen jaren."

 

We vinden dat we voor finales en medailles moeten spelen en dat hebben we ook durven uit te spreken. Om het dan met zo’n jonge ploeg, met zo weinig ervaring in topwedstrijden, te doen in het hol van de leeuw tegen een sterke Duitse ploeg, dat is super knap."

De ploeg is ook mentaal gigantisch veel gegroeid en dat is een genot om naar te kijken.

Bondcoach Raoul Ehren

De Red Panthers speelden heel gedisciplineerd in verdediging en beperkten Duitsland tot een paar kansjes. Mentaal konden ze het blijven opbrengen om de "vuile meters" te lopen. 


"We hebben niet alleen op fysiek, technisch en tactisch vlak vooruitgang geboekt, de ploeg is ook mentaal gigantisch veel gegroeid en dat is een genot om naar te kijken", zegt de bondscoach met veel trots.


Voor de beslissende groepswedstrijd tegen Spanje waren de zenuwen strak gespannen in de Belgische kleedkamer. Daar was nu blijkbaar weinig van te merken.


"Als je de sfeer in de kleedkamer zag voor de wedstrijd: er was muziek, er werd gedanst en er was plezier. Dat willen we ook uitstralen, dat we met zijn allen veel lol hebben."

"Volgens de Nederlandse pers en coach wordt het geen echte wedstrijd"

In de finale wacht topfavoriet Nederland en daar hebben de Red Panthers nog niet van kunnen winnen. Ook in de groepsfase van het EK ging België voor de bijl, veel kon het niet inbrengen in de 2-0-nederlaag.


"Volgens de Nederlandser pers en coach wordt het blijkbaar geen echte wedstrijd. Wat er anders moet? We moeten beter zijn aan de bal dan in de groepsfase, dan kan het gebeuren. Maar Nederland blijft indrukwekkend."


Dat betekent niet dat Ehren zich al neerlegt bij een zilveren medaille. "Er staat een Europese titel en olympische kwalificatie op het spel. We gaan samen met de staf en de speelsters een plan bedenken hoe we Nederland het heel lastig kunnen maken en kijken of we een stuntje kunnen uithalen."

Gerelateerd:

red panthers op ek hockey

finale
Nederland België 3-1
match om brons
Engeland Duitsland 0-3
halve finales
Nederland Engeland 7-0
Duitsland België 0-1
wedstrijden in groep A
België Italië 6-0
Nederland Spanje 5-1
België Nederland 0-2
Spanje Italië 2-0
Nederland Italië 5-0
Spanje België 0-5
stand in groep A
    M W G V +/- ptn
1. Nederland 3 3 0 0 +11 9
2. België 3 2 0 1 +9 6
3. Spanje 3 1 0 2 -7 3
4. Italië 3 0 0 3 -13 0