Ga naar de inhoud

Luca Brecel gooide de riem eraf na wereldtitel, maar begint nieuw seizoen zonder topkeu: "Kwijtgeraakt op vlucht"

 di 22 augustus 2023 15:49

Na zijn wereldtitel trok Luca Brecel zich een tijdje terug, reisde hij de wereld rond met zijn vriendin en genoot hij van zijn nieuwe Ferrari. Nu het snookerseizoen weer van start gaat, is het opnieuw menens. Al moet Brecel het wel doen zonder de keu waarmee hij wereldkampioen werd: "Een nachtmerrie", vertelt Brecel.

"Eigenlijk had ik heel weinig vertrouwen bij aanvang van het WK", blikt Luca Brecel enkele maanden later bij World Snooker terug op zijn wereldtitel. 


"Ik had totaal geen verwachtingen. Maar toch begon het vertrouwen te groeien na mijn eerste zege." 


“Als ik er nu op terugkijk, denk ik dat ik goed speelde. Zeker telkens naar het einde van de matchen. Met elke keer weer de juiste breaks op het juiste moment. Ik moest op mijn beste niveau zijn. Ik had elk spel kunnen verliezen. Maar toch won ik.”

Brecel
Luca Brecel werd na zijn wereldtitel overal gevierd.

Over de feestjes en de Ferrari: "Ik ben het tegenovergestelde van wat iedereen denkt"

Een veelbesproken topic waren de feestjes tussen de zeges en de ogenschijnlijke nonchalance waarmee hij de trofee binnen haalde. Zo was Brecel nooit aan de oefentafel te vinden. 

 

"Werkelijk geen enkele keer ging ik oefenen. Ik vind training overroepen. Experten begrepen er niks van. Maar het werkte."

 

"Als ik naar een toernooi toeleef, ben ik hongerig en wil ik winnen. Maar door te veel te oefenen, raak ik gewoon verveeld. Dus deed ik het niet."

 

"Tussen de matchen door trok ik steevast weer naar België om tot rust te komen in mijn eigen omgeving. Weg van het snooker. Ik speel het spelletje graag, maar spreek er niet graag over. 

 

"Akkoord, er waren ook feestjes. Maar eigenlijk ben ik helemaal geen fuifbeest. Ik kwam gewoon vrienden tegen en we gingen naar een club."

 

"Eigenlijk ben ik het tegenovergestelde van wat iedereen denkt, ondanks mijn tattoos en mijn Ferrari. Ik hou van het buitenleven, ik hou van de natuur en de eenvoud. Ik woon dan ook in het bos, in het midden van de natuur. Dat is wie ik ben."

Brecel
Luca Brecel met zijn favoriete keu, die hem wereldkampioen maakte.

Zonder favoriete keu naar het volgende toernooi: "Een nachtmerrie"

Brecel is intussen weer even terug in Leut, een dorpje nabij Maasmechelen. Hij reisde de voorbij maanden de wereld rond en zag onder meer Dubai, Hongkong, Spanje, Los Angeles. 

 

"Het was het enige moment om dat te doen. Nu gaan we weer naar het gewone leven. We hebben intussen een hond die we moeten grootbrengen."

 

Tijdens een terugvlucht van Seattle naar Frankfurt gebeurde het ondenkbare: Brecel speelde zijn favoriete keu kwijt."

 

"Nét diegene waar ik wereldkampioen mee geworden ben. Ik speelde er 2 jaar lang mee, het was de beste die ik ooit gehad heb."

 

"Zo'n keu gaat mee in een soort van skikoffer, elke snookerspeler weet hoe ongemakkelijk dat is."

 

"Ik weet echt niet waar hij is. Ik moest het verlies online aangeven bij de luchtvaartmaatschappij. De situatie is intussen ongewijzigd."

 

"Het zit toch in mijn achterhoofd voor de volgende toernooien. Mijn andere keu is niet zo goed. Het eerste toernooi is eerder een opwarmertje, iets later in Shanghai is het weer menens."

 

Hopelijk tegen dan opnieuw met de juiste keu.