Ga naar de inhoud

Eindigt België met lege handen op WK zonder Thiam? "Nee, er zijn nog kansen op medailles"

 do 10 augustus 2023 13:31
Thiam zal niet in actie komen op het WK atletiek.

Met Nafi Thiam is de Belgische delegatie zijn speerpunt kwijt voor het WK atletiek in Boedapest. Een aderlating, beseft ook delegatieleider Rutger Smith. Toch ziet hij nog kansen op medailles. "Er is nog genoeg om naar uit te kijken."

Door een achillespeesblessure kan Nafi Thiam haar wereldtitel op de zevenkamp niet verdedigen in Boedapest (19-28 augustus). De tweevoudige olympische kampioene wil de Spelen in Parijs niet in gevaar brengen.

 

"Het is frustrerend om niet deel te kunnen nemen aan een groot kampioenschap en niet te kunnen laten zien waartoe ik in staat ben", schreef Thiam op Instagram. "Mijn weg naar Parijs begint iets eerder dan verwacht en ik ben al hard aan het werk om daar beter te zijn dan ooit."

 

Thiam droomt in Parijs van een derde olympische titel én het Europese record van Carolina Klüft. De Zweedse haalde 7.032 punten in 2007, Thiam noteerde in 2017 haar topscore met 7.013 punten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

"Heel spijtig voor de Belgische medaillespiegel"

Ook de Belgische delegatieleider Rutger Smith baalt van de afzegging van Thiam. "Het is heel erg spijtig, vooral voor Thiam zelf", zegt hij. Thiam mist voor het eerst sinds 2013 een groot toernooi.

 

"Ze heeft de voorbije jaren zoveel successen gehad. Vorig jaar was ze goed voor goud op het WK en EK. Dit seizoen begon ze supersterk met een wereldrecord op het EK indoor. Het is dus heel erg spijtig."

 

België is zo dus een bijna zekere WK-medaille kwijt. "Je kon met potlood al invullen dat Thiam een medaille zou halen, dus voor de medaillespiegel van België is het heel spijtig", beaamt Smith.

 

Vorig jaar was nog het meest succesvolle WK ooit voor België met goud voor Thiam en brons voor marathonloper Bashir Abdi en de 4x400m-ploeg. "Ook Bashir slaat het WK over met het oog op de spelen. Twee medaillewinnaars minder, dat is heel jammer."

 

Dreigen de Belgen dan met lege handen achter te blijven? "Je moet wel wat in huis hebben om je te kwalificeren voor het WK, dus het blijft een mooie Belgische delegatie", aldus Smith. "We blijven positief."

 

" Noor Vidts heeft de voorbije jaren fantastisch gepresteerd. Ook de 4x400-ploeg was vorig jaar tijdens drie internationale kampioenschappen goed voor drie medailles. Er is dus nog genoeg om naar uit te kijken en er zijn nog kansen op medailles."

Gerelateerd: