Ga naar de inhoud

Hoe zien de topclubs eruit? Wie zijn de grootverdieners? En kan je de matchen bekijken? Alles over de Saudische competitie

 vr 11 augustus 2023 12:52

Zelden was een competitie controversiëler. Een jaar geleden sprak niemand over de Saudi Pro League, nu is het een nieuw (financieel) paradijs voor topvoetballers. Maar welke clubs en spelers komen er straks in actie? Wie worden de grootverdieners? En zullen we de wedstrijden ook in België kunnen bekijken? Een antwoord op alle vragen.

Wat zijn de topclubs?

Alleen het allerhoogste is goed genoeg.

 

Recordkampioen Al-Hilal staat bekend als de meest succesvolle club van Azië. Zelfs de koninklijke familie supportert voor de ploeg die twee jaar geleden nog de Aziatische Champions League won.

 

Amusante anekdote: tijdens het WK voor clubs mocht de delegatie van Al-Hilal zelfs een Boeing 747 - met een waarde van ruim 200 miljoen - gebruiken die normaal de royals rondvliegt.

Uiteraard kan de toonaangevende club niet achterblijven nu de Saudische competitie een versnelling hoger schakelt.


Trekt Ronaldo naar de grote concurrent? Dan probeert Al-Hilal nóg straffer te doen door Messi - voor hij naar Miami trok - en Mbappé binnen te halen. Ook Lukaku kreeg een bijzonder lucratief voorstel.


Het trio hapte evenwel niet toe. Met Malcom, Ruben Neves, Milinkovic-Savic en Koulibaly deden enkele toppers van een lager allooi dat wel.

 

Nog dit: ooit waren Eric Gerets en Georges Leekens trainer bij Al-Hilal, nu is de Portugees Jorge Jesus er de coach.

Trainer: Jorge Jesus

Malcom Zenit 60 miljoen
Ruben Neves Wolves 55 miljoen
Sergej Milinkovic-Savic Lazio 40 miljoen
Kalidou Koulibaly Chelsea 23 miljoen

Geruchten: Kylian Mbappé (PSG), Marco Verratti (PSG), Victor Osimhen (Napoli), João Félix (Atlético),

"Het is zoals de Premier League zonder Manchester United."

 

Taferelen van ongeloof in 2022 toen Al-Ahli - één van de Big Four in Saudi-Arabië - voor het eerst in zijn lange geschiedenis degradeerde. De traditieclub eiste het afgelopen seizoen wel meteen weer zijn plekje op het hoogste niveau op.

 

Net op tijd om het nieuwe voetbaltijdperk in het land mee kleur te geven. Al-Ahli haalde een bekend kwartet in de Premier League, met Mahrez en Firmino als meest tot de verbeelding sprekende namen.

 

Een trainer vond het met Matthias Jaissle bij RB Salzburg. Toen de energiedrankclub vernam dat zijn trainer onderhandelde met Al-Ahli twijfelde het geen moment om hem net voor de competitiestart aan de deur te zetten.

Trainer: Matthias Jaissle

Riyad Mahrez Man City 35 miljoen
Allan Saint-Maximin Newcastle 55 miljoen
Edouard Mendy Chelsea 18,5 miljoen
Roberto Firmino Liverpool Gratis
Franck Kessié Barcelona 12,5 miljoen
Roger Ibanez AS Roma 28,5 miljoen

Geruchten: Piotr Zielinski (Napoli)

Cristiano Ronaldo maakte ze wereldberoemd.

 

Toen de Portugese vedette vorig seizoen bij Al-Nassr tekende, keek iedereen plots in de richting van de Saudische grootmacht.

 

Toeschouwersaantallen piekten, het aantal likes en volgers op sociale media explodeerde zelfs.

 

Alleen: zelfs de aanwezigheid van Ronaldo - goed voor 14 goals - volstond niet om een tiende landstitel in de clubgeschiedenis binnen te halen.

Dit jaar dan maar?

 

Met Sadio Mané, Marcelo Brozovic, Seko Fofana kwamen er alvast veel jongens die het doelpuntenaantal van Ronaldo nog verder de hoogte in moeten jagen.

 

Dat er met Luís Castro (ex-Porto en Sjachtjar) een landgenoot trainer werd, zal de vijfvoudig Gouden Bal evenmin erg vinden.

Trainer: Luís Castro

Sadio Mané Bayern 30 miljoen
Seko Fofana Lens 25 miljoen
Marcelo Brozovic Inter 18 miljoen
Alex Telles Man United 7 miljoen

Geruchten: Aymeric Laporte (Man City), Marquinhos (PSG), Sergio Ramos (PSG), Pedro Gonçalves (Sporting), Antoine Griezmann (Atlético).

De oudste sportclub van het land, maar zeker niet versleten. Integendeel ...

 

Al-Ittihad is de huidige landskampioen van Saudi-Arabië en deed de voorbije maanden misschien wel de strafste transfers van alle clubs.

 

Het haalde met Karim Benzema de huidige Gouden Bal naar het Midden-Oosten. Ook ervaren middenvelders N'Golo Kanté en Fabinho volgden in het spoor van de Franse spits. Net als flankaanvaller Jota - opvallende carrièremove op je 24ste.

Trainer: Nuno Espirito Santo

Fabinho Liverpool 46,7 miljoen
Jota Celtic 29,1 miljoen
Karim Benzema Real Madrid Gratis
N'Golo Kanté Chelsea Gratis

Geruchten: Mo Salah (Liverpool)

Een kleine nederzetting van Liverpool in de woestijn.

 

Al-Ettifaq haalde met Steven Gerrard (als coach) en Jordan Henderson (als speler) twee Anfield-legendes naar Saudi-Arabië. Met Jack Hendry volgde er zelfs ook nog een speler van Club Brugge.

 

Wat Al-Ettifaq onderscheidt van de vier vorige clubs: het financierde de transfers niet met geld uit het staatsinvesteringsfonds PIF. Alles wordt gefinancierd door zakenmannen, waar eigenlijk relatief weinig over bekend is.

Trainer: Steven Gerrard

Jordan Henderson Liverpool 14 miljoen
Jack Hendry Club Brugge 6,9 miljoen
Moussa Dembélé Lyon Gratis

Geruchten: Karim Rekik (Sevilla), Michail Antonio (West Ham)

Wie zijn de grootverdieners?

Aan geld geen gebrek in Saudi-Arabië. Spelers worden gelokt met waanzinnige salarissen, die vaak het veelvoud zijn van de lonen in topcompetities.


Zo casht topverdiener Cristiano Ronaldo een recordsom van maar liefst 200 miljoen  per jaar. Ook Karim Benzema en N'Golo Kanté ontvangen bedragen van meer dan honderd miljoen.


Riyad Mahrez en Jordan Henderson vervolledigen de (voorlopige) top 5.

Speler Jaarsalaris
1. Cristiano Ronaldo 200 miljoen
2. Karim Benzema 120 miljoen
3. N'Golo Kanté 100 miljoen
4. Riyad Mahrez 50 miljoen
5. Jordan Henderson 42 miljoen

Wat is de Belgische link?

De Saudische competitie heeft ook een Belgisch randje.

 

Met 35-voudig Rode Duivel Jason Denayer zal er één landgenoot op de velden te zien zijn. De verdediger ruilde het Qatarese FC Shaba voor het Saudische Al-Fateh.

 

En Yannick Ferrera is dan weer coach bij Al-Riyadh. Hij moet het in tegenstelling tot enkele collega's wel stellen zonder wereldtoppers. Tenzij u Knowledge Musona - ooit een toptransfer bij Anderlecht - daarbij zou rekenen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Enkele Belgische clubs verdienden trouwens ook aan de Saudische spelersjacht.

 

Zo ontving KV Kortrijk anderhalf miljoen euro voor de verkoop van smaakmaker Faïz Selemani aan Al-Hazem. Club Brugge incasseerde zelfs een kleine 7 miljoen euro voor Jack Hendry.

 

Voor de volledigheid: Gojko Cimirot trok na zijn periode bij Standard transfervrij naar Al-Fayha.

Waar zal de competitie te zien zijn?

Deze week sloot sportstreamingdienst DAZN een deal met de Saudi Pro League. Daardoor zullen de wedstrijden in heel wat Europese landen, waaronder België, te zien zijn.

 

Vanaf vrijdag zal Eleven DAZN - de rechtenhouder van de Jupiler Pro League - wekelijks drie wedstrijden streamen op zijn app.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Gerelateerd: