Ga naar de inhoud

WK gran fondo: 3 Belgische wereldtitels, goud voor Vinokoerov en zilver voor legende Longo (64)

 vr 4 augustus 2023 18:37
Negenvoudig wereldkampioene Jeannie Longo kaapte zilver weg in haar leeftijdscategorie.

Vrijdag vond op het Super WK in Glasgow het WK gran fondo, lange wedstrijden voor amateurrenners, plaats. Over de verschillende categorieën vielen drie Belgische wereldtitels te noteren. Bij de mannen van 50 tot 54 jaar won voormalig olympisch kampioen Aleksandr Vinokoerov het goud, bij de vrouwen was de 64-jarige wielerlegende Jeannie Longo goed voor zilver.

Twee dagen voor de mannelijke profs hun wereldkampioenschap wielrennen in het Schotse Glasgow rijden, waren vrijdag al de granfondorenners aan de beurt.

 

Ons land kon drie wereldtitels noteren. Lars Van Coppenolle (mannen 19-34), Ils Van der Moeren (vrouwen 45-49) en Annick Van Leuven (vrouwen 55-59) zorgden voor Belgisch goud in de gran fondo.

 

Belgische medailles waren er verder ook voor Kim Knaeps (vrouwen 35-39, zilver), Fabio Porco (mannen 35-39, zilver), Carlo Porco (mannen 40-44, brons), Peter Verstraete (mannen 45-49, brons) en Lieven Van de Perre (mannen 55-59, zilver).

Succes voor Vino, Hoogerland en Israel-mecenas, zilver voor legende Longo

Voormalig olympisch kampioen Aleksandr Vinokoerov, die na het beëindigen van zijn profcarrière aan triatlon begon te doen, veroverde in de mannencategorie van 50 tot en met 54 jaar de wereldtitel met kleine voorsprong voor twee vluchtgezellen. 


"Vino", tegenwoordig manager van Astana Qazaqstan, was niet de enige ploegbaas die met goud naar huis kon. De Israëlische Canadees Sylvan Adams, de grote mecenas bij Israel-Premier Tech, haalde het bij de renners van 65 tot en met 69 jaar.


Bij de mannen van 40 tot en met 44 jaar is de nieuwe wereldkampioen de Nederlandse oud-wielerprof Johnny Hoogerland, berucht van het prikkeldraadincident in de Tour de France van 2011.  


Een ander opmerkelijk resultaat: de Franse wielerlegende Jeannie Longo (64)  werd tweede in de categorie tot 69 jaar. Longo behaalde in haar lange carrière negen wereldtitels: vijf in de wegrit en vier in de tijdrit. Ze werd ook olympisch kampioene en won driemaal de Tour.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Wat is gran fondo?

"Gran fondo is een massa-evenement, waarvoor renners met en zonder vergunning zich kunnen kwalificeren en een lange afstand afleggen", legt Erwin Vervecken uit, voormalig veldrijder en manager van de UCI Gran Fondo World Series."

 

"Het veld wordt ingedeeld in leeftijdscategorieën per vijf jaar. De beste 25 procent op de kwalificatieranking kan zich plaatsen voor het WK. Er zijn hier vandaag 1878 renners aan de start van 68 nationaliteiten. Een heel internationaal veld dus."

 

Wat is het succes van de formule? "Iedereen kan meedoen. Je kan bij wijze van spreken een fiets gaan kopen en een week later aan de start van een gran fondo staan. Het proeven van het profbestaan voor één dag, dat spreekt veel mensen aan."

Gerelateerd: