Ga naar de inhoud

Aanvaller Trevor Francis, de eerste Britse miljoenentransfer, is overleden

 ma 24 juli 2023 16:41

Voormalig Engels international Trevor Francis is op 69-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een hartaanval. Francis was in 1979 de eerste voetballer waarvoor 1 miljoen pond werd betaald, door Nottingham Forest. Met die club won hij meteen 2 keer Europacup I op een rij.

Trevor Francis begon zijn carrière bij Birmingham, waarvoor hij in 280 matchen 119 keer scoorde. Na bijna 10 jaar voor de Engelse eersteklasser legde Nottingham Forest 1 miljoen pond neer om Francis los te weken.

Met het gouden team van coach Brian Clough zou Francis 2 keer op een rij Europacup I, de huidige Champions League winnen, al miste hij zijn 2e finale wel door een blessure.

Uiteindelijk kon Francis zijn enorme prijskaartje nooit echt waarmaken. Na 2 jaar verhuisde hij al naar Manchester City, dat hij ook alweer snel inruilde voor 2 Italiaanse clubs, Sampdoria en Atalanta.

 

Tussendoor was Francis ook een vaste waarde in de Engelse nationale ploeg, waarvoor hij onder meer het WK van 1982. Toen hij niet geselecteerd werd voor Mexico '86 eindigde zijn internationale carrière met 52 caps op de teller.

Na zijn actieve carrière was de ex-aanvaller 15 jaar lang trainer. Met Sheffield Wednesday verloor hij de finale van de FA Cup.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.