Ga naar de inhoud
Jouw ploeg ook aan de start?
Meld je nu aan met je VRT-profiel, bekijk je resultaat en vergelijk hoe jouw vrienden het doen!
Aanmelden

SAMENVATTING: poging tot ploegenspel, storende smartphone en de strijd der Wouten

 zo 16 juli 2023 18:18
Van Aert deed zijn medevluchters de hele dag lang puffen en blazen.

Na 2 volle weken koers eindelijk eens wat rust? Niets van. Ook in etappe 15 ging het razendsnel. En daar zat een ontketende Wout van Aert voor een groot stuk tussen. Al greep de landgenoot uiteindelijk wel naast de ritzege. Bekijk hier de sleutelfases van de rit naar Saint-Gervais Mont-Blanc.

Bekijk hier de samenvatting van de 15e etappe

Fase 1: toeschouwer werkt half peloton tegen de grond

Koers en toeschouwers met smartphones, het zal nooit een geslaagd huwelijk worden.

 

Ook vandaag verliest een fan weer alle realiteitszin en dieptezicht als hij het aanstormende peloton wil filmen. Sepp Kuss knalt tegen de arm van de fan, maakt een smak en neemt een hele groep renners mee in zijn val.

 

Het is het signaal voor het peloton om het blok erop te zetten en een grote groep vluchters na een dolle openingsfase te laten rijden.

Fase 2: 39 vluchters krijgen vrijgeleide

Net voor de valpartij had zich een hele tros renners afgescheurd van het grote pak.

 

Maar liefst 39 aanvalslustigen wilden op avontuur en kregen door het oponthoud in het peloton de vrijheid om te vertrekken.

 

Landa, Ciccone, Van Aert, Van der Poel, Teuns en Soler zijn slechts enkele van de grote namen voorin. En al snel mogen ze beginnen dromen van een ritzege, want het peloton heeft duidelijk geen haast.

 

Al zit de valpartij van Kuss en Van Hooydonck daar zeker voor iets tussen.

Fase 3: Van Aert droomt van winst

Vandaag niet in dienst van kopman Vingegaard, maar wel vol voor de ritzege.

 

Op de top van de Col des Aravis springt Wout van Aert weg uit de grote groep en gaat hij op zoek naar eenzame leider Marc Soler, die wat eerder al was vertrokken.

 

Poels en Neilands trekken mee in het zog van onze landgenoot tot bij de Spanjaard van UAE, maar na een val van Neilands wordt het kwartet wel al snel terug een drietal.

 

Van Aert, Soler en Poels lijken het te mogen uitvechten voor etappewinst.

Fase 4: de ene Wout lost de andere

Op de voorlaatste beklimming van de dag bewijst niet Wout van Aert, maar wel Wout Poels over de sterkste benen te beschikken.

 

De Nederlander laat zijn kompanen achter op een steil stuk en verzamelt al snel een halve minuut. Het blijkt de beslissende move, want de achtervolgers zien Poels nooit meer terug.

 

Van Aert klimt wel nog naar een tweede plek.

Fase 5: poging tot ploegenspel bij UAE

Geen aanval van Pogacar, wel van Adam Yates vandaag. De superluitenant bij UAE vertrekt op enkele kilometers van de streep en vormt op die manier een springplank voor zijn Sloveense kopman.

 

Maar het plan verloopt niet helemaal zoals verwacht, want alweer kraakt de Deense gele trui niet. Pogacar en Vingegaard komen samen over de streep.

Gerelateerd: