Ga naar de inhoud

Europese Spelen: nu wel een medaille voor de 3x3 Belgian Lions 2.0?

 wo 21 juni 2023 18:20

De maand juni lijkt in stijgende lijn te gaan voor de 3x3 Belgian Lions. Op het WK was er eerst nog ontgoocheling met de uitschakeling in de 1/8e finales. Maar daarna werd vrij vlot de kwalificatie voor het EK afgedwongen en nog een week later won Antwerp TOPdesk, hofleverancier van de nationale ploeg, het Challenger-toernooi van Ulaanbaatar. Volgt een voorlopig hoogtepunt met een medaille op de Europese Spelen?

“Awesome” Antwerp won vorige week de finale in Mongolië met Bryan De Valck, Caspar Augustijnen, Jonas Foerts en Vic Van Oosterwyck. De Valck en Augustijnen zijn erbij in Krakau, net als Thibaut Vervoort en ook Dennis Donkor.

 

Donkor kreeg rust voor Ulaanbaatar en bleef in België, waar hij in Antwerpen het "precamp" voor de Europese Spelen mee volgde. "Het is superleuk om samen te zijn met die andere sporters en hen te leren kennen. Tot nu kende ik enkel basketbal, maar van die andere sporten kunnen we ook iets leren", vertelt Donkor

 

"Na het WK waren we teleurgesteld, want we ambieerden toch een medaille. Maar het voordeel van 3x3 is dat de toernooien elkaar snel opvolgen." En je de knop dus wel moet snel omdraaien.

 

Bovendien kan er ook snel revanche komen tegen Letland, dat de Lions op het WK uitschakelde en nu in de groepsfase opnieuw een tegenstander is. "Afwachten of zij met dezelfde ploeg zullen spelen", zegt Donkor.

Voor de eer en de punten en (eindelijk) een medaille

Bij België wel zeker hetzelfde kwartet als bij het WK, al wordt de vijver voor de 3x3 Belgian Lions wel groter.

 

"Uit eerste nationale (5 tegen 5) zijn er enkele spelers gerekruteerd. Zo kunnen we op beide fronten actief zijn, in clubverband en als land."

 

De Europese Spelen zijn niet hetzelfde als het EK, dat volgt later dit jaar. Een gouden medaille is dus voor de eer, maar levert ook punten voor de olympische kwalificatie op.

 

Hoe dat puntensysteem precies ineen zit en waar België nu staat? "Dat is eerlijk gezegd heel ingewikkeld, je zou het aan de coach moeten vragen", lacht Donkor. "Maar we moeten sowieso de ambitie hebben voor een medaille."

 

Na de vierde plaatsen op de Spelen in Tokio en het WK in Antwerpen vorig jaar zou een podiumplaats zeker deugd doen voor de Belgen.

Gerelateerd: