Ga naar de inhoud

EK-kwalificatie klassement

ploegptnmm+m-m=d+d-
1
België
20
8
6
0
2
22
4
2
Oostenrijk
19
8
6
1
1
17
7
3
Zweden
10
8
3
4
1
14
12
4
Azerbeidzjan
7
8
2
5
1
7
17
5
Estland
1
8
0
7
1
2
22
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
België
0
0
0
0
0
0
0
2
Oostenrijk
0
0
0
0
0
0
0
3
Zweden
0
0
0
0
0
0
0
4
Azerbeidzjan
0
0
0
0
0
0
0
5
Estland
0
0
0
0
0
0
0
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
België
0
0
0
0
0
0
0
2
Oostenrijk
0
0
0
0
0
0
0
3
Zweden
0
0
0
0
0
0
0
4
Azerbeidzjan
0
0
0
0
0
0
0
5
Estland
0
0
0
0
0
0
0

"Courtois heeft er echte krachtmeting van gemaakt, niet ondenkbaar dat het hier eindigt"

 ma 19 juni 2023 13:36

Het nieuws dat Thibaut Courtois zijn kat gestuurd had naar de training in Tubeke vanmorgen ging rond als een lopend vuurtje. Hij zegt af voor de partij tegen Estland. De doelman zou sukkelen met een knieblessure, maar er gaan ook geruchten over onvrede over de aanvoerdersband. "Dit was de druppel te veel", weet Peter Vandenbempt.

"De emmer was al redelijk volgelopen, de aanvoerderskwestie is de druppel te veel"

"Of die sluimerende knieblessure überhaupt een rol heeft gespeeld, valt nog af te wachten."

 

"Aan de basis van dit afzeggen ligt toch grote onvrede bij Thibaut Courtois, die er al een hele tijd is. Hij zou zich verongelijkt voelen over wat hij - en ook zijn entourage - een groot gebrek aan respect vindt voor zijn verdienste en voor zijn prestaties. Dat is in het algemeen zo, bij de publieke opinie, bij de Belgische sportpers waar hij al meer dan een jaar niet meer mee communiceert. Zo was hij vorig jaar heel erg boos dat hij niet tot Beste Belg in het Buitenland uitgeroepen werd."

 

"En dus ook bij de nationale ploeg en de Voetbalbond. De emmer was al redelijk volgelopen en in die aanvoerderskwestie heeft Courtois dan het zoveelste bewijs gezien van dat gebrek aan respect."

 

"De keuze van Tedesco om te gaan alterneren in afwezigheid van Kevin De Bruyne en dan ook nog eens eerst de aanvoerdersband aan Lukaku te geven, thuis tegen Oostenrijk, en aan hem tegen het kleine Estland, was dan blijkbaar toch de druppel te veel."

 

Dat gebrek aan respect, hoe komt dat hij dat zo aanvoelt? "Dat moet je Courtois zelf vragen. Volgens mij zeggen we ook bijna elke dag hoe goed hij wel is. Maar het heeft ook te maken met ego. En Courtois heeft een reuzegroot ego, zoals er nog zijn bij de nationale ploeg."

 

"En dan is het aan de bondscoach om met dat ego om te gaan. Courtois had al wel begrepen uit eerdere gesprekken met Tedesco dat hij veel minder of geen privileges meer zou krijgen. Dat was hij gewend geraakt bij Martinez. Daar mocht hij al eens een match missen of eens wat meer vakantie nemen. Bij Martinez was het Club Med. Maar Tedesco heeft nu - op vraag van de KBVB en Vercauteren - het beleid strikter gemaakt."

 

(Lees voort onder de foto)

"De beste doelman ter wereld verliezen, dat wil je als bondscoach niet op je cv hebben staan"

"En Courtois heeft het dan heel erg hard gespeeld. Er is een gesprek geweest tussen de bondscoach en Thibaut Courtois, maar dat is in een zeer gespannen sfeer verlopen. En is uiteindelijk ook geëscaleerd. En door die démarche heeft Thibaut Courtois nu dit probleem aan de vooravond van dit duel met Estland op het publieke forum gegooid."

 

"Dat is vervelend aan de vooravond van dat belangrijke duel tegen Estland, maar een sportieve impact zal het niet hebben. Ik denk dat België Estland ook kan verslaan zonder Courtois."

 

"Maar goed, het is wel een gewichtige mega-affaire die - zo heb je ook al gemerkt - ook internationale weerklank heeft gekregen. Thibaut Courtois is nu eenmaal een internationaal bekende voetbalvedette."

 

"En met zijn démarche heeft hij de bondscoach toch in een zeer vervelende en delicate situatie gemanoeuvreerd. Tedesco wil een nieuw tijdperk installeren, na dat van Martinez waarin alles toch een beetje in een losse sfeer verliep, wil hij de lijnen strakker trekken."

 

"En, zo had hij vrijdag gezegd, alle Rode Duivels gaan mee naar Estland. Anders zou ik een slecht signaal geven. Dus hij kon onmogelijk ingaan op het verzoek van Courtois om niet mee te reizen. En daarop heeft Courtois het hard gespeeld, heeft hij er een echte krachtmeting van gemaakt."

We zijn heel erg benieuwd wat Tedesco straks vertelt op zijn persconferentie. Hoe is die communicatie verlopen en - vooral - heeft Courtois aangegeven dat hij definitief wil stoppen?

Peter Vandenbempt

"Tedesco moet nu straks gaan beslissen: wat gaat hij doen? Gesteld dat Thibaut Courtois niet heeft aangegeven dat hij wil stoppen bij de Rode Duivels en dus weer beschikbaar is in september, gaat Tedesco hem dan gewoon weer oproepen? Dan heb je toch een probleem van autoriteit en geloofwaardigheid tegenover de andere Duivels?"

 

"Of zegt hij: "neen, dit pik ik niet, dit past niet bij de nieuwe filosofie". Maar dan loop je wel het risico om een sleutelspeler, een absolute topkeeper, de beste van de wereld, kwijt te spelen met het oog op het EK. Dat wil je natuurlijk als bondscoach na nauwelijks drie wedstrijden toch niet op je cv hebben staan."


"Dus we zijn heel erg benieuwd wat Tedesco straks vertelt op zijn persconferentie. Hoe is die communicatie verlopen en - vooral - heeft Courtois aangegeven dat hij definitief wil stoppen?"

 

Ligt dat op tafel, een exit van Courtois? "Ik denk het wel. Hij is toch al meerdere jaren min of meer ontevreden bij de Duivels. Het was niet voorzien dat hij nu zou stoppen, maar ik houd er wel rekening mee dat hij zijn laatste match in het shirt van de nationale ploeg eergisteren gespeeld heeft. Dat zou ongelooflijke doodzonde zijn, maar het is niet ondenkbaar dat het hier eindigt. De enige die daarop kan antwoorden is Thibaut Courtois zelf."

Gerelateerd: