Ga naar de inhoud
Jouw ploeg ook aan de start?
Meld je nu aan met je VRT-profiel, bekijk je resultaat en vergelijk hoe jouw vrienden het doen!
Aanmelden

Tim Wellens maakt volgende week comeback in Slovenië en hoopt nog op Tour: "Maar verloor veel conditie"

 do 8 juni 2023 13:46
Tim Wellens
Tim Wellens heeft al 2 maanden niet gekoerst.

Tim Wellens werkte de voorbije weken in de Sierra Nevada hard aan zijn comeback, nadat hij begin april zijn sleutelbeen had gebroken in de Ronde van Vlaanderen. Wellens hoopt nog net op tijd klaar te geraken om een van zijn dromen waar te maken: met Tadej Pogacar als eindwinnaar in Parijs aankomen.

Terwijl er heel veel aandacht ging naar "dader" Filip Maciejuk en zijn onbezonnen actie die een groot deel van het peloton ten val bracht, werden er heel wat minder artikels geschreven over zijn slachtoffers, onder wie ook Tim Wellens.

 

Wellens liep een complexe breuk aan zijn sleutelbeen op, waar hij tot 2 keer toe aan geopereerd werd. "Maar nu gaat het een pak beter", stelt hij ons gerust.

 

"Ik zit nu een dikke 2 weken op de Sierra Nevada en alles verloopt naar wens. Ik moet wel nog altijd een beetje voorzichtig doen. Ik val beter niet opnieuw op mijn linkerkant en ik mag mijn sleutelbeen maar zo'n 80 à 90% belasten."

 

"Volgens de dokter kan het nog tot een jaar duren voor het bot volledig geheeld is. Maar ik veronderstel dat ik binnenkort al weer voluit mag gaan."

Toch nog de Tour? "Snel de knoop doorhakken"

Dat zal ook moeten, want Wellens maakt volgende week woensdag zijn comeback in de Ronde van Slovenië. "Uiteraard nog niet meteen om te winnen, maar ik ben blij dat ik na 2 maanden weer een wedstrijd kan rijden."

 

Wellens was speciaal van Lotto overgestapt naar UAE, om aan de zijde van Tadej Pogacar de Tour te rijden. "Met Pogacar is de kans heel groot dat je dan mee voor de eindzege strijdt. Ik sprak met een collega en die zei dat een van de mooiste momenten in zijn carrière was om met een ploegmaat in het geel de Champs-Elysées op te rijden."

 

Maar nu staat er een vraagteken achter de Tourdeelname van Wellens. "Ik hoop er nog altijd op, maar ik heb natuurlijk heel veel trainingen gemist. Ik lag nog nooit zo lang stil en heb veel conditie verloren."

 

"Het wordt heel nipt om op tijd klaar te zijn. Volgens de ploeg kan ik toch gaan met het idee om erdoor te komen in de 2e en 3e week. Maar dat vind ik toch een risico in de Tour. Over een paar dagen doen we nog wat lactaattesten en hakken we de knoop door."

Er gaat een hele wereld voor mij open, hier op hoogtestage bij UAE.

Tim Wellens

De hoogtestage die Wellens nu afwerkt met de UAE-ploeg is al een belevenis op zich. "Er gaat een hele wereld voor mij open. Alles wordt zo in detail besproken en bekeken Vroeger stond ik daar niet zo bij stil. Maar het is het verschil tussen winnen en verliezen."

 

Mocht Wellens toch niet naar de Tour gaan, dan ligt er een alternatief programma klaar. "Dan zou ik naar de Ronde van Polen gaan, de Benelux Tour rijden en daarna veel eendagswedstrijden. Er zijn nog veel mooie koersen na de Tour, dat zou zeker geen straf zijn."