Shari Bossuyt heeft tekst en uitleg gegeven over haar positieve dopingcontrole. "Ik had nog nooit van letrozole metabolite gehoord", vertelt de 22-jarige wielrenster, die in alle toonaarden dopinggebruik ontkent. Het management onderzoekt een piste die leidt naar bevruchting met het product in de veeteelt.
Op een persconferentie in de sporthal van Zwevegem las Shari Bossuyt een verklaring voor.
"Ik ben in een onwezenlijke situatie terechtgekomen", begon ze.
"Momenteel loopt de procedure nog. Ik moet nu uitleggen aan het AFLD (het Franse Antidopingagentschap, red) hoe het product in mijn lichaam gekomen is."
"Dat is enorm moeilijk", ging Bossuyt voort. "Omdat ik nooit in aanraking ben gekomen met letrozole metabolite en het ook nooit bewust heb gebruikt."
"Het was zelfs de eerste keer dat ik van letrozole gehoord had. Na wat opzoekingswerk bleek het om hetzelfde product te gaan waar Toon Aerts mee geconfronteerd is."
"Gelukkig word ik goed ondersteund door een team dat er al een jaar mee bezig is. Hopelijk kunnen we snel duidelijkheid scheppen aan de nodige instanties. En vooral dat we kunnen bewijzen dat we geen valsspelers zijn."
We zijn geen valsspelers.
"Het voelt oneerlijk. Ik vergelijk het met in de gevangenis gestoken worden voor moord, terwijl je geen moord gepleegd hebt. Zo voelt het."
"Mijn hoofd staat nu niet naar koersen"
Shari Bossuyt is een jonge wielrenster met een paar snelle benen. Die kan en zal ze even niet aanspreken.
"In samenspraak met de ploeg heb ik beslist om de komende weken niet te koersen. Vooral omdat mijn hoofd er niet naar staat", legt ze uit.
"Eerst wil ik duidelijkheid over deze zaak. Alles wijst erop dat we te maken hebben met een contaminatie (een besmetting, red)."
"Ik blijf wel trainen, zodat ik snel weer in competitie kan treden", stelt Bossuyt.
Product uit de veeteelt?
Ook Toon Aerts was aanwezig in Zwevegem om Shari Bossuyt te steunen. De veldrijder staat bijna anderhalf jaar aan de kant voor het vermeend gebruik van hetzelfde middel.
Allebei worden ze vertegenwoordigd door Yannick Prévost. "We zijn al een jaar met dit dossier bezig", legt de manager uit.
"We vinden het logisch dat er kritisch gekeken wordt naar elk afwijkend resultaat, maar laat ons duidelijk zijn: Shari en Toon zijn geen dopinggebruikers, wel slachtoffers."
Shari en Toon zijn geen gebruikers, wel slachtoffers.
Het management is al een jaar bezig met het dossier. "Het is zeer moeilijk om aan te tonen dat het om een contaminatie uit voeding gaat", legt Yannick Prévost uit.
"We bewandelen een piste, maar die kunnen we nog niet concreet maken. Wat we wel kunnen vertellen is dat Shari en Toon allebei positief testten na wedstrijden in Normandië, in Flamanville om precies te zijn."
Een piste die Prévost en zijn team bewandelen leidt naar de veeteelt.
"Letrozole wordt gebruikt voor de bevruchting van koeien en schapen. Dat is een relatief nieuwe techniek", weet hij.
"Het is momenteel een hypothese die we nog niet kunnen hard maken. Omdat ze in de voedingsindustrie nog niet testen op letrozole."
"Ik roep het Vlaamse antidopingentschap, het Wereldantidopingagentschap en de Internationale Wielerunie op om samen met ons de zaak te onderzoeken, want het zou zonde zijn om een atlete met een olympische droom te straffen."
Shari Bossuyt wil volgende zomer op de Spelen van Parijs samen met Lotte Kopecky de olympische ploegkoers rijden.
Aerts hoopt met Bossuyt mee, zijn zaak is ook nog altijd niet van de baan. "Misschien is die veeteelt de oorzaak. We kunnen daar op hopen. Misschien is dat valse hoop, zoals ik al een paar keer hoop heb gehad. Hoop doet leven."