Mark Cavendish hangt dit najaar zijn koersfiets aan de haak, maar niet zonder de slotrit in de Giro te winnen. 15 jaar geleden won de 38-jarige Brit zijn eerste rit in een grote ronde - in de Giro, straks probeert hij in de Tour het record van Eddy Merckx te verbeteren met een 35e etappesucces. "Astana kan Cavendish niet thuislaten van de Tour", zegt Christophe Vandegoor in De Tribune.
Rome was Cavendish' 54e ritwinst in een grote ronde. "Het was de allermooiste manier om afscheid te nemen van een heel emotionele Mark Cavendish", keek Vandegoor terug.
"Hij kondigde op de laatste rustdag zijn afscheid aan. En ik vond dat een beetje in mineur: er stond een microfoon van Sporza, van VTM en van Eurosport en er waren wat krantenjournalisten. Dat was het... voor de allergrootste sprinter ooit misschien wel."
"Het kan snel gaan. En dan slaat hij toch wel terug. Dat typeert Cavendish. Naar buiten uit voor volgers is hij soms een "pain in the ass" geweest, hij was niet altijd de meest beleefde, vriendelijke man. Maar gaandeweg leerde ik dat na gesprekken met hem inschatten en waarderen. Hij eist 300 procent inzet van journalisten, zoals ook hij 300 procent inzet heeft voor zijn vak."
"Dat zie je nu ook. Hij rijdt in deze Giro, op zijn leeftijd, al die cols over. De deur staat open voor het einde van zijn carrière, maar toch doet hij nog al die opofferingen om eventueel dat minikansje in Rome te grijpen. En hij doet dat. Dat is maar te verklaren door één woord: dedication (toewijding, red), de liefde voor de fiets."
"Daarom houdt hij het zo lang vol. En daarom bestaat ook meer en meer na gisteren de kans dat hij dat record van Merckx gaat breken en dat hij nog eens uithaalt in de Tour de France."
"Want Astana doet niet veel dit jaar. Ze weten dat ze - op marketingvlak en nu ook op sportief vlak - deze Cavendish niet kunnen thuislaten en moeten meepakken naar de Tour. Qua orgelpunt op zijn carrière kon zondag tellen en in de Tour komt er misschien nog een mooie kers op die taart."
Hij eist 300 procent inzet van journalisten, zoals ook hij 300 procent inzet heeft voor zijn vak.
"Stoppen na winst in Tour?"
Voor zijn trein in de Tour zal het wel niet van Astana komen. "Wat Geraint Thomas doet, de sprint aantrekken voor Cav, toont hoe geliefd hij is in het peloton, bij zijn ploegmaats."
"Ene Bradley Wiggins deed dat in 2011 op het WK in Kopenhagen ook. Die man was al meervoudig olympisch kampioen, maar hij reed de hele dag op kop, omdat hij wist dat Cav wereldkampioen zou worden als hij hem in de laatste kilometer afzette. En dat gebeurde dan ook. Dan krijg je veel van Cavendish terug."
"Vandaar ook de vele felicitaties in Rome. Er is geen enkele coureur die hem geen knuffel gegeven heeft. Iedereen was blij. Dat zegt veel. Dat je zo door de laatste deur van je carrière kan gaan, zonder al te veel vijanden en alleen maar vrienden... Chapeau!"
Nog een jaar erbij doen, als hij wint in Frankrijk, daar gelooft Vandegoor niet in. "Die eer moet hij aan zichzelf houden. Als hij in de Tour een rit wint, zou het mij niet verbazen dat hij eind juli zegt: "It's finished.""
Karl en José geloven er ook in
In hun analyse zondag na de slotrit van de Giro zagen Karl Vannieuwkerke en José De Cauwer ook plots weer kansen voor Cavendish.
Karl: "Als je voor zondag zou gevraagd hebben of Cavendish nog een rit in de Tour kan winnen, dan zouden 99 op de 100 mensen gezegd hebben: "No way!""
José: "Nu gaan er een heel pak van mening veranderen. Het is weer allemaal mogelijk met een goede positionering en het juiste wiel kiezen."
Karl: "Het is een extra piment dat we meenemen naar de Tour, Cavendish is er plots weer."
José: "Hij kan zeker alleen recordhouder worden. Het zou zomaar eens kunnen."