Ga naar de inhoud

ATP klassement

naampunten
1
Novak Djokovic
9960
2
Jannik Sinner
8770
3
Carlos Alcaraz
7300
4
Alexander Zverev
6305
5
Daniil Medvedev
6295
6
Andrey Rublev
4700
7
Casper Ruud
4425
8
Hubert Hurkacz
3885
9
Stefanos Tsitsipas
3700
10
Grigor Dimitrov
3555

De recordjager, de kroonprins of een outsider: wie vult de leemte van Nadal op in Parijs?

 za 27 mei 2023 10:19
Carlos Alcaraz en routinier Novak Djokovic
De twee topfavorieten in Parijs youngster Carlos Alcaraz en routinier Novak Djokovic.

Voor het eerst in 19 jaar komt gravelkeizer Rafael Nadal niet in actie op Roland Garros. Wie neemt de fakkel over? De kenners schuiven Carlos Alcaraz en natuurlijk Novak Djokovic naar voren.

Nummer 3 voor Djokovic in Parijs?

Novak Djokovic? De Servische topspeler aast op het record van 23 grandslamzeges, maar de laatste weken sukkelt hij met zijn elleboog. Hij zei af voor het graveltoernooi van Madrid en zijn rentree in Rome eindigde in de kwartfinales.

 

Toch schrijven de connaisseurs Djokovic niet af voor een 3e triomf in Parijs. Integendeel.

 

"Met Novak Djokovic moet je altijd rekening houden, zeker op een grandslamtoernooi waar naar 3 gewonnen sets gespeeld wordt", stelt voormalig Daviscup-kapitein Johan Van Herck.

Met Novak Djokovic moet je altijd rekening houden, zeker op een grandslamtoernooi waar naar 3 gewonnen sets gespeeld wordt.

Johan Van Herck

"In het begin van het seizoen was Djokovic weer de beste van het pak", pikt Filip Dewulf in. "Nu heeft hij wat moeite om weer op temperatuur te raken, maar hij zal in vorm zijn voor Roland Garros."


"Fysiek zal Djokovic klaar zijn", twijfelt Van Herck niet. "Djokovic is en blijft een heel complete tennisser, die erg goed beweegt. Een puncher die als geen ander kan counteren."


"De eerste rondes gaat hij niet tegen een top 30-speler uitkomen", weet tenniscoach Wim Fissette. "Hij krijgt de tijd om zijn niveau op te krikken, zeker op een grandslamtoernooi."


Djokovic won Roland Garros in 2016 en 2021.

Novak Djokovic
Novak Djokovic kan voor de 23e keer een grandslamtoernooi winnen. Dat is een record.

Of de eerste voor kroonprins Alcaraz?

Als Novak Djokovic na de Australian Open ook het tweede grandslamtoernooi van het seizoen wil winnen, moet hij wellicht voorbij de nieuwe tennissensatie: huidig nummer 1 Carlos Alcaraz.

 

De 20-jarige Spanjaard won dit jaar de graveltoernooien van Madrid en Barcelona en jaagt in Parijs op zijn allereerste kroon.

 

"Alcaraz wordt de te kloppen man", zegt Djokovic over de US Open-winnaar.

Ze noemen Alcaraz de dropshotkoning. Dat wapen is al eeuwen oud, maar Alcaraz heeft die skill geperfectioneerd.

Filip Dewulf

In de podcast Dubbelspel steekt Filip Dewulf de loftrompet over Alcaraz. "Hij legt veel variatie in zijn spel, ook op belangrijke momenten", ziet de halvefinalist van 1997.


"Ze noemen hem de dropshotkoning. Dat wapen is al eeuwen oud, maar Alcaraz heeft die skill geperfectioneerd."


"De laatste jaren gaan spelers steeds verder staan om de kanonskogels op te vangen. Het dropshot is daar een antwoord op. En die durft Alcaraz op grote momenten te gebruiken."


"Hij durft ook naar het net te komen", gaat Dewulf voort. "Hij kan met zijn forehand uithalen, hij is lenig, hij is explosief... het is een totaalpakket."

Carlos Alcaraz
Filip Dewulf: "Carlos Alcaraz is een totaalpakket."

Een droomfinale tussen Novak Djokovic en Carlos Alcaraz komt er dit jaar nog niet op Roland Garros. Omdat de twee in dezelfde tabelhelft aan de bak moeten, zullen ze mekaar normaal gezien in de halve finales treffen.

De outsiders in Parijs

  • Daniil Medvedev (Rus): nummer 2 van de wereld, maar geen gravelliefhebber. Won pas vorige week in Rome voor het eerst een toernooi op de oranje ondergrond.

  • Holger Rune (Den): verloor in Rome de finale van Medvedev. Een jonge en spectaculaire speler die pijlsnel kan overschakelen van defensie naar aanval. Provoceert graag.

  • Andrej Roebljov (Rus): maatje van Daniil Medvedev met een verwoestende forehand. Won het toptoernooi van Monte Carlo. Klopte Rune in de finale.

  • Jannik Sinner (Ita): een tengere speler die kan uitpakken met geniale slagen. Wordt voor zijn kalmte vergeleken met Roger Federer.

  • Casper Ruud (Noo): won negen van zijn tien proftitels op gravel - een specialist pur sang. Stond vorig jaar in Parijs in de finale, maar verloor die van de Spaanse grootmeester.

 

  • Stefanos Tsitsipas (Gri): temperamentvolle hardhitter met een juweel van een eenhandige backhand. Haalde in 2021 de finale op Roland Garros, maar verloor een vijfsetter van Djokovic.
Gerelateerd: