Monopolie, architect en meer middelen: de geheimen van het hockeysucces in Gent

 di 23 mei 2023 12:02
De twee ploegen van Gantoise vieren de titel.
Vorig weekend pakten in Brasschaat zowel de vrouwen als de mannen van Gantoise de titel.

Gent is de nieuwe hockeyhoofdstad van België. Voor het eerst sinds 2007 komt de landskampioen bij de mannen en de vrouwen uit dezelfde club. Wat is het geheim achter het succes? Een blik op de drie cruciale pijlers: "Antwerpenaren gingen vroeger niet naar Gent, nu trotseren ze elke dag de Kennedytunnel."

Kina als architect

De krijtlijnen van het sportieve plan gaan al terug tot 2016. Zeven jaar geleden tekenden ze in Gent het "Project 2020" uit.

 

De grote bezieler?

 

Pascal Kina, vader van Red Lion Antoine Kina en ook coach en technisch directeur bij Gantoise. Samen met zijn assistent Kevan Demartinis, ook hoofdcoach bij de vrouwen, trokken zij met succes de sportieve kar.

 

Pascal Kina werd in het verleden al vijf keer kampioen als coach, twee keer met de damesploeg van Gantoise en drie maal bij de herenploeg van de Waterloo Ducks.

 

"Zijn aandeel is heel groot", weet hockeycommentator Floris Geerts. "Kina is een van de beste coaches in ons land, maar als technisch directeur ook gewoon de architect van dit Gantoise."

 

"Hij heeft een project en stuctuur neergezet, trok de juiste mensen aan en is beginnen bouwen aan de ploeg. Zonder ook de jeugdopleiding uit het oog te verliezen."

Foto Pascal Kina
Pascal Kina is een spilfiguur in de opmars van de Gentse club.

Accommodatie: van Ottenstadion naar watersportbaan

Wie recent eens langs de Gentse Watersportbaan passeerde, kon er onmogelijk naast kijken.

 

Aan de boorden van de iconische locatie verrees het indrukwekkend sportcomplex van Gantoise. Wat een verschil met de charmante maar verouderde faciliteiten in Gentbrugge, waar de club - met voetbalclub KAA Gent als goeie buur - meer dan een eeuw actief was.    

 

Het legde Gantoise allerminst windeieren. Na de verhuis  in 2017 vonden ook grote bedrijven vlotter de weg naar de club, waardoor de sponsorinkomsten maal tien vermenigvuldigden.

 

Op de achtergrond spelen ook zes ondernemershuizen een cruciale rol. Onder hen ook de discrete rederijfamilie Saverys - voor veel KAA Gent-fans dé gedroomde lokale en vermogende overnemer.

 

De bewuste ondernemers herinvesteerden de opbrengsten van de verkochte terreinen in Gentbrugge, waardoor Gantoise sinds vorig jaar zelfs over een tweede locatie langs de Watersportbaan kan beschikken.

 

Die heeft onder meer een hockeyarena met zitcapaciteit van 2.400 plaatsen en een modern clubgebouw.

 

"Ze zijn van een kneusje bij de mannen naar een echte topclub gegaan", zag Geerts.

Het nieuwe complex van Gantoise.

Lokale monopolie

Gent de hockeyhoofdstad van Vlaanderen?

De spreiding van onze eersteklassers op de landkaart - zie hieronder - maakt het alleen maar opvallender. Gantoise is de enige topclub ten westen van Brussel en Antwerpen.

De locatie van de clubs uit de Ion Hockey League

Die "eenzaamheid" kan ook aanzien worden als een van de grote sterktes van de landskampioen. Terwijl clubs uit Antwerpen en Brussel constant moeten concurreren om lokaal talent dan vist Gantoise als enige in een grote vijver.

 

Zelfs spelers uit West-Vlaanderen en Noord-Frankrijk komen op weg naar hockeysucces bij Gantoise terecht. En toppers zien veel minder de meerwaarde om naar Antwerpen of Brussel te verhuizen.

 

Integendeel. Tegenwoordig maken spelers steeds vaker de omgekeerde beweging. "Antwerpenaren gingen niet naar Gent vroeger", weet Geerts. "Nu trotseert Roman Duvekot elke dag de Kennedytunnel."

 

Daardoor mag Gantoise zich sinds 2021 de grootste hockeyclub van België noemen.

 

"Zeven jaar geleden zijn we begonnen met 450 leden. Nu hebben we er al 2.000 én we blijven maar groeien", vertelt Kina trots.

 

Waar gaat dat eindigen?

Gerelateerd: