Ga naar de inhoud

Stijn en Hanne Desmet maken zich op voor vertrek uit Nederland: "Suzanne Schulting zal me missen"

 do 18 mei 2023 14:46
Hanne en Stijn Desmet zijn klaar voor een nieuw avontuur.

Hanne en Stijn Desmet hebben samen met de andere Belgische shorttrackers gekozen voor een nieuw avontuur in de Verenigde Staten en Canada. Het afscheid van Nederland doet pijn. "We voelden ons daar thuis en dat zijn we kwijt."

De Belgische shorttrackers hebben gekozen voor stages in de Verenigde Staten en Canada als alternatief voor een Belgische enclave in Nederland. Onderhandelingen met de Nederlandse bond om de samenwerking voort te zetten leverden niets op.

 

"De Nederlandse schaatsbond dacht dat we zo wanhopig waren dat we voor het komende seizoen op het aanbod zouden ingaan", zegt Stijn Desmet, die samen met zijn zus Hanne vijf jaar met de Nederlandse selectie in Heerenveen trainde.

 

 Volgens Desmet was dat aanbod veel minder gunstig dan voorgaande jaren: "Geen materiaal en geen coaching tegen dezelfde vergoeding. Niels Kerstholt, de Nederlandse coach, zei me dat de KNSB zijn hand had overspeeld."

 

Ergens wringt het wrange afscheid van Heerenveen wel. "Het is heel moeilijk om te horen te krijgen dat je ergens niet meer welkom bent", zegt Hanne Desmet. "Ik vind het moeilijk om afscheid te nemen van het team, want ervaarde het ook als mijn team."

We hadden een huisje in Heerenveen en ik voelde me daar thuis. Dat ben je nu kwijt. Suzanne Schulting heeft gezegd dat ze me zal missen.

Hanne Desmet

"We hadden een huisje in Heerenveen en ik voelde me daar ook thuis. Dat ben je nu allemaal kwijt." De Nederlandse coaches en schaatsers hebben geen schuld aan de breuk. "Terug naar het team gaan, zou ik wel leuk vinden. Suzanne Schulting heeft me gezegd dat ze me zal missen."


"Maar als de omstandigheden in Nederland niet goed zijn en de Nederlandse bond vraagt te veel geld... We zijn niet van hetzelfde land en het is topsport, dus zo werkt het nu eenmaal. Dat moet je er dan bijnemen."


Toch sluiten de beste Belgische shorttrackers de Nederlandse deur zelf nog niet helemaal. "Voor de winterperiode is er nog een beetje sprake dat het goed zou kunnen komen", vertelt Stijn.


"Ik zou het leuk vinden - als het zo uitkomt - om nog een periode samen te trainen en om ons daar voor te bereiden. Maar ik ga ervan uit dat het ook goed komt met de Amerikanen en de Canadezen."

Verhuizen, studeren, examens afleggen en vertrekken naar VS

Het is een drukke periode voor broer en zus Desmet. Op 1 juli eindigt het huurcontract van hun huisje in Heerenveen. "We moeten alles nog weg krijgen uit Nederland en uitzoeken waar in Canada we willen wonen", zegt Hanne. "Het is stresserend.

 

Op 10 juni vertrekt het Belgische gezelschap naar Salt Lake City. Bovendien eist hun studie voor handelsingenieur (Hanne) en industrieel ingenieur (Stijn) de nodige aandacht. "We hebben wel tijd, maar niet veel. We moeten studeren en examens afleggen. Het is allemaal veel."   

Gerelateerd: