Ga naar de inhoud

Vanaf juni in de VS, nadien in Canada: Belgische shorttrackers hebben opnieuw onderdak

 vr 12 mei 2023 21:30

De Belgische shorttrackers zijn niet langer afhankelijk van Nederland. Na de verplichte exit uit Heerenveen, heeft de Vlaamse Schaats Unie al een nieuw plan klaar voor onder anderen Hanne en Stijn Desmet. "We draaien een testjaar in de VS en Canada", legt topsportdirecteur Annelies Dom uit.

Hanne en Stijn Desmet werden eerder dit jaar slachtoffer van hun eigen succes. 

 

Het Belgische shorttrackduo was - na een jarenlange samenwerking met team Nederland - plots niet meer welkom om samen te trainen in Heerenveen. Het zoeken van een volwaardig alternatief leek allerminst een sinecure, maar lang bij de pakken bleven de Belgen niet zitten. 

 

Op zoek naar veilige omstandigheden en goede sparringspartners, kwam de Vlaamse Schaats Unie uit bij de VS en Canada.

Het zal sowieso een testjaar zijn, om te zoeken waar onze atleten zich thuis voelen.

Annelies Dom

"Het zal sowieso een testjaar zijn, om te zoeken waar onze atleten zich thuis voelen", vertelt Annelies Dom, topsportdirecteur bij de Vlaamse Schaats Unie. 

 

"Zo kwamen we uit bij Salt Lake City, waar we van juni tot juli van start zullen gaan. Als alles in orde is, hebben we er een plek - waar we met de Amerikanen - een langetermijnrelatie kunnen opbouwen."

 

"Diezelfde oefening gaan we vanaf augustus ook maken met Canada. Die periode loopt tot de tweede wereldbeker. Niet toevallig. De eerste twee wereldbekers zijn in Montréal, Canada."

 

"Nadien kunnen we analyseren wat de beste optie is, om verdere contracten te bespreken."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De Belgische shorttrackers zijn dus niet langer afhankelijk van Nederland, waar nog een contract van een jaar op tafel lag. 

 

"We hebben wel nog zinvolle samenwerkingsverbanden met Nederland, maar structureel niet meer", legt Dom uit.

 

Voor wie is dit nog goed nieuws? 

 

"We hebben drie groepen waarvoor we onderdak moesten zoeken: eerst en vooral Hanne en Stijn Desmet, maar ook de mixed-relay en de mannen relay - waar overal een mooie evolutie merkbaar is."

Gerelateerd: