Ga naar de inhoud

Hanne Desmet is tevreden met Amerikaans plan B: "Nu zullen we echt Team België zijn"

 zo 14 mei 2023 14:08
Hanne Desmet en de andere Belgische shorttrackers trekken binnenkort naar de VS en Canada.

De Belgische shorttrackers hebben na hun verplichte exit uit Heerenveen weer onderdak gevonden. Hanne en Stijn Desmet draaien een testjaar in de VS en Canada.

Het Belgische shorttrackteam trekt naar het westen. Hanne Desmet en co zullen van juni tot en met juli in Salt Lake City in de VS trainen. 

 

Nadien volgt er ook een testperiode in Canada. 

 

"Ik ben tevreden dat er een oplossing is", vertelt Hanne Desmet. "Het zag er al een tijd naar uit dat we op lange termijn niet in Nederland konden blijven, dus ben ik blij dat dit het plan B is."

 

"Bovendien is het volgens mij ook positief dat we de VS én Canada gaan uitproberen. Zo zien we waar we ons goed voelen en kunnen we het jaar nadien met consistentie focussen op de Spelen."

 

Niet alleen broer en zus Desmet trekken naar Amerika. Het duo krijgt gezelschap van vier andere Belgische shorttrackers.

 

"Dat is een groot voordeel voor de groep. Dat komt het teamgevoel ten goede en zal ook positief zijn voor het niveau. Voordien waren we eigenlijk altijd een deeltje van Team Nederland en nu hebben we dus echt een Team België."

Vroeger waren we een deel van Team Nederland. Nu zullen we dus echt Team België zijn.

Hanne Desmet

Maar dat een verhuizing naar de VS een stevige aanpassing is, staat buiten kijf. 

 

"Ik woon nu al vijf jaar in Nederland en beschouw het daar echt wel als mijn thuis", vervolgt Desmet.  "Aanpassing is altijd moeilijk en ook de grote afstand is natuurlijk niet ideaal."

 

"Het is wel moeilijk om Nederland te verlaten. Je hebt echt banden en vriendschappen opgebouwd. Het voelde aan als een team. Enkel de bonden geraakten er niet uit."

 

"Salt Lake City in de VS ken ik gelukkig wel al goed. Bovendien helpt het ook dat mijn vriend (Amerikaanse schaatser Joey Mantia, red.) daar traint. Er zijn daar geen onverwachte zaken en de faciliteiten zijn geweldig."

Salt Lake City ken ik al heel goed. De faciliteiten zijn daar geweldig.

Hanne Desmet

Na de proefperiode in de VS trekt het team dus door naar Canada. Wat gebeurt er na nieuwjaar?

 

"Dan evalueren we de situatie met de Canadezen en zou er in principe kunnen getekend worden voor een contract voor de komende vier jaar", aldus Desmet. 

 

"Al blijft Nederland ook nog een optie. De coaches daar willen ons niet kwijt. We zullen wel zien wat er uit de bus komt. Ik zal blij zijn als ik in de VS ben en daar gewoon kan schaatsen. Dan zal de rust hopelijk terugkeren."

Gerelateerd: