Ga naar de inhoud

Challenger Pro League gaat volgend seizoen van 12 naar 16 clubs: dit zijn ze

 ma 15 mei 2023 10:48
Onder meer Stijn Stijnen staat met Patro in 1B.

RWDM promoveert naar 1A. Virton degradeert uit 1B. Dat is inmiddels geweten. Voor het eerst sinds lang doen er weer 16 ploegen mee in de Challenger Pro League. Dat betekent een verdubbeling. Wij lijsten ze voor jou op.

De zakkers: Oostende, Seraing en Zulte Waregem

De ingrijpende beslissing van de Pro League om de competitieformats te veranderen veroorzaakte extra stress in de Jupiler Pro League. Niet één, maar drie ploegen moesten zakken.

 

Seraing werd allerlaatste en was al langer zeker van de degradatie. Zulte Waregem en Oostende streden tot het slot, maar zullen volgend jaar ook in 1B aantreden.

KV Oostende moet volgend jaar noodgedwongen aantreden in 1B.

De stijgers: Patro Eisden, RFC Luik en Francs Borains

Ook drie nieuwkomers uit eerste nationale. Onder leiding van trainer Stijn Stijnen verzekerde Patro Eisden Maasmechelen zich als eerste van een ticket. De Limburgse ploeg zet zijn opmars verder, al zal de laatste speeldag beslissen over de titel. 

 

RFC Luik is momenteel tweede met evenveel punten en maakt voor het eerst in meer dan 10 jaar zijn opwachting in 1B. 

 

Francs Borains is de enige ploeg die voorlopig nog geen licentie heeft bemachtigd. De ploeg eindigde comfortabel derde en wacht nog op groen licht. Al zou dat in principe slechts een formaliteit zijn.

Stijn Stijnen en Patro Eisden staan binnenkort in 1B.

De jonkies: Club NXT, RSCA Futures, Jong Genk en SL16 FC

Voor het eerst speelden er dit seizoen vier belofteteams in de Challenger Pro League. Hier en daar werd er getwijfeld aan de competitiviteit van de teams, maar alle ploegen hebben zich verzekerd van het behoud. 

 

Voor de teams van Genk en Standard was het zwoegen tot het slot. Zij halen het uiteindelijk nipt. 

 

Club NXT en de RSCA Futures deden het beter. Zij namen deel aan de promotie-playoffs en eindigden vierde en zesde respectievelijk. 

Club NXT eindigde op de vierde plek dit seizoen.

De middenmoot: Beerschot, Beveren, Lommel, Lierse, Deinze en Dender

Toegegeven: SK Beveren draaide heel het seizoen mee aan de top en kwam slechts één puntje te kort om kampioen te spelen. Ook volgend seizoen zal het de ambitie zijn om promotie af te dwingen. 

 

Voor de andere vijf teams was het al snel duidelijk dat het verblijf in 1B met een jaartje mocht worden verlengd. 

 

Beerschot en Lierse K. eindigden comfortabel in de top vijf.

 

Lommel SK, Deinze en Dender moesten dan wel spelen in de degradatiegroep, echte degradatiestress zullen de teams nooit gehad hebben. Het verschil met de hekkensluiters was te groot.

SK Beveren kwam heel dicht bij de titel, maar speelt volgend seizoen toch weer in 1B.
Gerelateerd: