Ga naar de inhoud

Uw gids voor de WK-finale: Wanneer speelt Luca Brecel? Tegen wie? En wat levert het op?

 zo 30 april 2023 08:30
The Crucible is het toneel voor het WK-snooker.

Luca Brecel heeft zich met een historische comeback tegen Si Jiahui als eerste Europeaan van het vasteland ooit geplaatst voor de finale op het WK snooker. Lees hier alles wat u moet weten over die afspraak met de geschiedenis.

Wanneer vindt de finale plaats?

De WK-finale vindt zondag en maandag plaats in het legendarische Crucible Theatre in Sheffield. Het wedstrijdformat is een "best of 35", waarbij er naar 18 gewonnen frames gespeeld wordt.

De partij wordt, net zoals de halve finales, in vier sessies afgewerkt. De sessies worden telkens om 14 uur en 20 uur afgewerkt en volgen elkaar dus sneller op dan in de voorbije ronden.

finale WK snooker (best of 35)
Sessie 1 zondag 30 april 14.00 u
Sessie 2 zondag 30 april 20.00 u
Sessie 3 maandag 1 mei 14.00 u
Sessie 4 maandag 1 mei 20.00 u

Wie is zijn tegenstander: Mark Selby

Het was tot diep in de nacht wachten om de tegenstander van Luca Brecel in de finale te kennen. De wijzers van de klok hadden middernacht al overschreden toen Mark Selby (nummer 2 van de wereld) een einde maakte aan een thriller tegen Mark Allen (nummer 3): 17-15.

Mark Selby doet een belletje - zeg maar bel - rinkelen bij iedereen die snooker wel eens volgt. De Engelsman, bijgenaamd "The Jester from Leicester", is een van de beste spelers van deze eeuw. Selby stond al vijfmaal in de WK-finale en veroverde vier titels, in 2014, 2016, 2017 en 2021.


Selby staat bekend als meestertacticus met een uitstekend defensief spel. Een behoorlijke stijlbreuk dus met het alles-of-niets-spel van Brecel. Ook mentaal is Selby een bijter: hij kan zich als geen ander vastbijten in een frame - de Rafael Nadal van het groene laken.


De laatste jaren worstelde Selby met mentale problemen, waar hij ook erg open over sprak. Maar dit seizoen haalt de 39-jarige Engelsman, het nummer twee van de wereld, terug zijn beste niveau.

 

Hij won met de WST Classic en de English Open twee rankingtoernooien. Bij dat laatste was hij in december in de finale te sterk voor ... Luca Brecel (9-6). 

Mark Selby bij zijn laatste wereldtitel in 2021.

Wat levert het op?

Het WK snooker is het belangrijkste en meest lucratieve toernooi van het jaar. De prijzenpot in de finale is dan ook niet min. De winnaar gaat maandag met 500.000 pond naar huis, omgerekend zo'n 565.000 euro.

 

De verliezende finalist krijgt 200.000 pond bijgeschreven op zijn bankrekening, omgerekend zo'n 226.000 euro.

 

De wereldranking in het snooker is gebaseerd op het opgestreken prijzengeld. Luca Brecel is door zijn finaleplaats dus al zeker van 200.000 pond.

Daarmee wipt Brecel al zeker naar plek 4 op de wereldranking, zijn hoogste notering ooit. Als Brecel maandag ook de trofee in de lucht kan steken, wordt hij het nummer 2 van de wereld.

Gerelateerd: