Ga naar de inhoud
Jouw ploeg ook aan de start?
Meld je nu aan met je VRT-profiel, bekijk je resultaat en vergelijk hoe jouw vrienden het doen!
Aanmelden

Chirurg van Pogacar, die 6 weken out is: "In beste scenario zou Tour net moeten lukken"

 ma 24 april 2023 18:09
Joris Duerinckx kreeg zondag Tadej Pogacar op zijn operatietafel.

10 weken. Volstaat dat voor Tadej Pogacar om zich na een operatie alsnog klaar te stomen voor de Ronde van Frankrijk? Joris Duerinckx, de chirurg die de polsbreuk van de Sloveen opereerde, ziet dat Pogacar "de beste kaarten" heeft om te herstellen. De ploegdokter van UAE Team Emirates bevestigt dat Pogacar 6 weken out zal zijn.

Joris Duerinckx was zelf Luik-Bastenaken-Luik online aan het volgen, toen de telefoon van de orthopedisch chirurg in Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL) in Genk rinkelde. 

 

Tadej Pogacar, die na 85 kilometer zwaar ten val was gekomen, was niet op weg naar het ziekenhuis in Luik, maar wel naar Genk. "De ploegarts had zijn connecties aangesproken om te vragen waar hij het best terecht kon", verklaarde Duerinckx.

 

Een scan bracht een scafoïdfractuur aan het licht, een breuk in de pols. "De pols is een complex gewricht, dat bestaat uit acht beentjes", geeft de chirurg meer uitleg. 

 

"Het scafoïd is het scheepsvormig beentje dat de link is tussen de onderarm en de rest van de hand. Het is essentieel voor het goed functioneren van het polsgewricht."

"Pogacar heeft beste kaarten qua herstel"

Meestal kan zo'n breuk zonder operatie genezen, maar Tadej Pogacar kwam toch op de operatietafel van de Genkse chirurg terecht.

 

"Soms is het beter om te opereren om de stukken mooi aan elkaar te zetten of de bloedvoorziening van het bot niet in gedrang te laten komen", aldus Duerinckx.

 

De operatie verliep zonder problemen. "Tadej had weinig tot geen pijn en kon de dag zelf nog naar huis. Hij bleef er zelf heel rustig bij en was gefocust op een snel herstel. Daarom hebben we er ook voor gekozen om snel te opereren, zodat zijn revalidatie snel kon beginnen." 

Pogacar kan wel op de rollen trainen, maar zware belasting van de pols moet hij nu toch een paar weken vermijden.

Joris Duerinckx

En zijn revalidatie houdt elke wielerliefhebber bezig, want raakt Pogacar wel op tijd klaar voor de Tourstart op 1 juli?


"Zoals bij iedere breuk heeft de natuur zijn tijd nodig om te genezen, dus we moeten het nog afwachten. In de loop van volgende week zullen we met een scan zien hoeveel botgenezing er al is", vertelt Duerinckx.


Normaal rekenen ze op 6 weken herstel voor een breuk. Dat lijkt nipt met de Tour over 10 weken? "Pogacar is een topatleet, met een ongelofelijke medische omkadering. Hij heeft de beste kaarten qua herstel", sust de chirurg.

 

"In het beste scenario zal hij op tijd klaar zijn voor de Tour. Het scafoïd is een speciaal beentje, dus we moeten de scan afwachten. Maar alle verwachting is toch dat het juist zou moeten lukken."

 

Zijn fiets zal Pogacar in elk geval even aan de kant moet laten staan. "Hij kan wel op de rollen trainen, maar zware belasting van de pols moet hij nu toch een paar weken vermijden."

Ploegdokter Tadej Pogacar bevestigt: "Ongeveer 6 weken herstel nodig"

Team UAE Emirates bevestigt dat Pogacar ongeveer 6 weken in de lappenmand zal liggen. "De breuk van Tadej had een kleine vijs nodig om de botfragmenten weer mooi aan elkaar te zetten", vertelt ploegdokter Adrian Rotunno.

 

"Tadej zal thuis aan zijn revalidatie beginnen. Door de aard van de blessure zal hij ongeveer 6 weken herstel nodig hebben. Hij zal wel meteen beginnen te revalideren en zal de komende dagen op de rollen fietsen."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Gerelateerd: