Ga naar de inhoud

Kansen op Europese halve finale: Anderlecht 76%, Union 46%, AA Gent 20%, wat vinden commentatoren?

 do 20 april 2023 11:10
" "
Gent speelt op West Ham, Anderlecht op AZ, Union thuis tegen Leverkusen.

Aan de vooravond van de terugmatchen in de kwartfinales van de Europa en Conference League berekende het gerenommeerde statistiekenbureau Gracenote de kansen van onze drie Belgische ploegen om door te stoten. Anderlecht staat er het best voor. Voor Union en AA Gent lijkt het moeilijker te worden. Zo vinden ook onze commentatoren.

"Anderlecht heeft de beste papieren"

76,08% is het slaagpercentage dat Anderlecht heeft om de halve finales van de Conference League te bereiken na de 2-0 thuis. Radiocommentator Geert Heremans plaatst daar nog een straffe statistiek naast:

 

"Als Anderlecht met 2-0 thuis won, zijn ze nog nooit uitgeschakeld. En telkens AZ met 0-2 verloor, gingen ze nooit door."

Na hun match tegen Lazio vond Geert Heremans nochtans dat AZ de favoriet was. "Ze speelden heel sterk tegen de nummer 2 in de Serie A. Maar dat AZ was de laatste weken wel verdwenen."

 

Tot dit weekend. AZ won overtuigend met 0-3 op Fortuna Sittard. Een uitslag die vertrouwen kan geven. Ook al omdat Anderlecht met 5-2 verloor op Genk.

"Toch denk ik dat Anderlecht de beste papieren heeft", zegt Heremans. "De namen die AZ tussen de lijnen zet, zijn nu ook geen wereldspelers. Bovendien is het een relatief jonge ploeg, dus ik denk dat de ervaring van Vertonghen en andere Refaelovs de doorslag moet geven."

Jan Vertonghen.

"West Ham-AA Gent is zeker geen fiftyfifty"

Volgens het statistiekenbureau liggen de kansen voor AA Gent zeer laag, amper 20,69%, om in Londen de halve finales te halen na de 1-1 in Gent. 

 

"Het is zeker geen fiftyfifty", lacht radioman Bert Sterckx. "Budgettair al zeker niet, want West Ham gaf dit jaar zowat 200 miljoen uit. Bovendien zit de ploeg uit Oost-Londen in een positieve flow. Ze speelden dit weekend 2-2 gelijk tegen Arsenal, de leider in de Premier League. "

 

Maar langs de andere kant leken ze in de heenwedstrijd niet super geïnteresseerd. Daardoor bekijkt Sterckx de kansen van de Buffalo's niet zo negatief, zij het wel als underdog.

 

Veel zal volgens hem afhangen of West Ham in zijn allersterkste opstelling speelt. Wat volgers van de club niet voorspellen, omdat het behoud in Engeland nog altijd belangrijker is. 

 

“Kansloos is Gent niet. Belangrijk zal zijn om het eerste kwartier goed door te komen. In de heenwedstrijd was West Ham toen ook sterk. Maar over de hele match bekeken, verdiende Gent de heenwedstrijd te winnen."

"Union moet zelfde niveau halen als tegen Berlijn"

In de Europa League werden de kwalificatiekansen van Union berekend op 46,42%, dat is bijna fiftyfifty. In Leverkusen werd het 1-1.

 

Beide ploegen zijn aan een heel goede reeks bezig met een heleboel matchen zonder verlies. Dit weekend lieten beide trainers ook veel van hun sterkhouders rusten met het oog op de confrontatie van vanavond.

 

Volgens radiocommentator Tom Boudeweel heeft Union de sleutel van de halve finale in eigen handen. "Ze gaan hetzelfde niveau moeten halen als in de thuiswedstrijd in de vorige ronde tegen Union Berlin."

"Als ik de beelden herbekijk, dan denk ik dat ze daar de perfecte match gespeeld hebben op Europees niveau: matuur, de kansen afgewerkt en gesteund door een enthousiast publiek. Als ze dat kunnen herhalen, dan gaan ze door."

Gerelateerd: