Ga naar de inhoud
Bart Nieuwkoop emotioneel na de uitschakeling van Union.
Bart Nieuwkoop emotioneel na de uitschakeling van Union.

Het prachtige Europa League-avontuur van Union is afgelopen

 do 20 april 2023 22:50
LEV
einde
1-1
USG
 1. 2' - Doelpunt - Moussa Diaby (0 - 1)
 2. 32' - Verv. Yorbe Vertessen door Simon Adingra
 3. 37' - Doelpunt - Mitchel Bakker (0 - 2)
 1. 22:03 - Verv. Ismaël Kandouss door Casper Terho
 2. 59' - Verv. Nadiem Amiri door Kerem Demirbay
 3. 59' - Verv. Edmond Tapsoba door Odilon Kossounou
 4. 60' - Doelpunt - Jeremie Frimpong (0 - 3)
 5. 64' - Doelpunt - Casper Terho (1 - 3)
 6. 71' - Verv. Jeremie Frimpong door Amine Adli
 7. 76' - Geel - Teddy Teuma
 8. 79' - Doelpunt - Adam Hložek (1 - 4)
 9. 81' - Verv. Lazare Amani door Cameron Puertas
 10. 81' - Verv. Victor Boniface door Gustaf Nilsson
 11. 86' - Verv. Moussa Diaby door Karim Bellarabi
 12. 86' - Verv. Adam Hložek door Sardar Azmoun
 13. 88' - Verv. Teddy Teuma door Oussama El Azzouzi
UEFA Europa League - speeldag 2 - 20/04/23 - 21:00
timeiconplayerhomeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
2'
Moussa Diaby
0 - 1
Moussa Diaby
2'
37'
Mitchel Bakker
0 - 2
Mitchel Bakker
37'
60'
Jeremie Frimpong
0 - 3
Jeremie Frimpong
60'
64'
Casper Terho
64'
Casper Terho
1 - 3
79'
Adam Hložek
1 - 4
Adam Hložek
79'

Een sterk Europees seizoen van Union is geëindigd in de kwartfinales van de Europa League. Na de 1-1 in Duitsland kwam Leverkusen met ruime cijfers winnen in Brussel. Union gaf het vooral weg in een onherkenbare eerste helft en kon het na de rust niet meer omkeren.

Union - Leverkusen in een notendop

 • Sleutelmoment: Al na een minuut moet Union achtervolgen door een misser achterin. Leverkusen neemt na de 0-1 de controle en speelt daarna vanuit een zetel, al wordt het de Duitsers het na de 1-3 toch nog even heet onder de voeten.
 • Man van de Match: Mitchel Bakker toonde zich in aanvallend opzicht met een doelpunt en enkele slimme ballen tussen de linies. Na de rust sprak hij zijn verdedigende kwaliteiten aan. Op zijn linkerzijde kwam Union er zelden of nooit doorheen.
 • Opvallend: 4-1 is de ruimste nederlaag van Union dit seizoen. We moeten al terug naar augustus voor gelijkaardige scores, toen er binnen drie dagen tijd met 3-0 werd verloren van Mechelen en Rangers.

Eén sterke helft is niet genoeg voor Union

Union was zonder achterstand teruggekeerd uit Duitsland, maar de terugmatch was amper een minuut oud toen Leverkusen toesloeg. Burgess en Lynen speelden met twee ongelukkige baltoetsen ongewild Diaby vrij en die ging knap rond Moris voor 0-1. Een uppercut die de 'thuisploeg' deed zwijmelen.

 

De Duitsers konden achteroverleunen en hun geliefde snelle counters lanceren, Union hielp een handje met veelvuldig balverlies. Diaby kwam dicht bij zijn tweede van de avond en Machida veegde een splijtende voorzet van Bakker voor de neus van Frimpong weg. Het was slechts uitstel, want Bakker kon wat later zelf wél afwerken op aangeven van Hlozek.

 

Bij 0-2 moest coach Geraerts wel ingrijpen. Hij herschikte zijn pionnen en gooide de jonge Fin Terho in de strijd. De aanpassingen hielpen Lazare en Boniface meteen aan kansjes, maar na een weggever van Moris maakte Frimpong er 0-3 van. Wedstrijd gespeeld, zou je denken.

 

Fout, want eindelijk kregen we de ware gedaante van Union te zien. Terho zorgde met een gelukje snel voor de 1-3, waarna er een geel-blauwe vloedgolf over Leverkusen rolde. Boniface dook met veel overgave naar een voorzet van Teuma en Adingra raakte, weliswaar buitenspel, de lat. Bayer-doelman Hradecky moest zich ook onderscheiden met een reflex op een afgeweken voorzet.

 

Het Lotto Park geloofde steeds meer in een miraculeuze comeback van Union, maar dat was buiten Hlozek gerekend. De Tsjech stond precies op de juiste plek om in de rebound te scoren. Invallers Bellarabi (treuzelend) en Azmoun (struikelend) lieten na om Union een nog zwaardere nederlaag aan te smeren, maar dat zou onterecht en heel hard geweest zijn.

Lynen: "Het was absoluut onvergetelijk"

Er stond een teleurgestelde, maar trotse Senne Lynen voor de microfoon van Eddy Demarez. "We maken het onszelf moeilijk door dat vroege tegendoelpunt. Ik probeer hem naar de doelman te tikken en die aanvaller zit er snel tussen. En dan moet je achtervolgen, wat niet gemakkelijk is. Dan neem je nog voor de rust die tweede en dan is het heel moeilijk."

 

"De reactie die we toonden in de tweede helft is toch positief. Het geloof was echt aanwezig", voelde ook de middenvelder van Union. "We krijgen weer op een ongelukkig moment die derde tegen. Anders wil ik het nog wel zien."

 

"We hebben een schitterend parcours afgewerkt. Nu overheerst uiteraard ontgoocheling, maar morgen moeten we dat omzetten in fierheid." Tegen een topploeg als Leverkusen moet alles meezitten. "Je moet top zijn én dan moet je ook nog eens geluk hebben dat de kleine details meezitten. Het was net niet, we kwamen overal een tikkeltje tekort. Dat wordt afgestraft op dit niveau."

 

"Deze campagne was absoluut onvergetelijk", glunderde Lynen. "Nu is het in de competitie money time. We kunnen dit avontuur nu afsluiten en volop voor de titel gaan."

Bekijk hier alle reacties uit het kamp van Union

Gerelateerd:

Fase per fase

90+4' tweede helft
90+3'

Einde!

Union heeft zich in de tweede helft moedig verweerd, maar een paar onoplettendheden deden de Brusselaars de das om. Bayer Leverkusen speelde het slim en sterk, al was de score een tikkeltje overdreven.

90+2'

Machida voorkomt met een scherpe sliding dat Azmoun alleen op Moris afgaat.

90+1'

3 - extra time

Er komen 3 minuten extra tijd bij.
89'

Geen vijfde!

Bellarabi mag moederziel alleen op Moris af, maar wil het arrogant doen met een wippertje. Moris kan, ook al omdat Machida nog druk zet, een nieuwe goal vermijden. De score is zo al overdreven.

87'

Diaby en Hlozek, die Union echt pijn hebben gedaan, gaan rusten. Bellarabi en Azmoun zijn hun vervangers.

86'
wissel
Bayer 04 Leverkusen
86'
wissel
Bayer 04 Leverkusen
85'

De fut is er nu uit bij Union, en dat is begrijpelijk.

82'

Nilsson en Puertas mogen van Geraerts de laatste Europese minuutjes van Union dit seizoen meemaken. Het is een prachtig avontuur geweest.

80'
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
79'

Jammer!

Nu is het zeker voorbij. Moris redt eerst nog op Diaby, maar de rebound rolt voor de voeten van Hlozek en die kan het heel simpel afmaken. Leverkusen gaat naar de halve finale.

79'
goal
Adam Hložek
Bayer 04 Leverkusen
77'

Het is sowieso al gek dat we nog in een stunt kunnen geloven, maar de tijd begint wel stilaan te dringen.

76'