Ga naar de inhoud
Gent gaat onderuit in de 2e helft.

West Ham doorprikt Gentse luchtbel na eenrichtingsverkeer in de tweede helft

 do 20 april 2023 22:57
GNT
einde
1-1
WHU
 1. 18' - Geel - Gift Emmanuel Orban
 2. 26' - Doelpunt - Hugo Cuypers (0 - 1)
 3. 37' - Doelpunt - Michail Antonio (1 - 1)
 1. 56' - Doelpunt strafschop - Lucas Paquetá (2 - 1)
 2. 58' - Doelpunt - Declan Rice (3 - 1)
 3. 63' - Doelpunt - Michail Antonio (4 - 1)
 4. 70' - Verv. Declan Rice door Flynn Downes
 5. 70' - Verv. Michail Antonio door Danny Ings
 6. 70' - Verv. Kurt Zouma door Thilo Kehrer
 7. 70' - Verv. Julien De Sart door Vadis Odjidja Ofoe
 8. 70' - Verv. Gift Emmanuel Orban door Tarik Tissoudali
 9. 70' - Verv. Hong Hyun-seok door Laurent Depoitre
 10. 79' - Verv. Jarrod Bowen door Maxwel Cornet
 11. 79' - Verv. Said Benrahma door Pablo Fornals
 12. 84' - Verv. Hugo Cuypers door Bruno Godeau
 13. 85' - Verv. Alessio Castro-Montes door Malick Fofana
UEFA Europa Conference League - speeldag 2 - 20/04/23 - 21:02
timeiconplayerhomeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
26'
Hugo Cuypers
0 - 1
Hugo Cuypers
26'
37'
Michail Antonio
37'
Michail Antonio
1 - 1
56'
Lucas Paquetá
56'
Lucas Paquetá
2 - 1
58'
Declan Rice
58'
Declan Rice
3 - 1
63'
Michail Antonio
63'
Michail Antonio
4 - 1

Er werd zachtjes gedroomd van een Belgische halve finale in de Conference League, maar na Anderlecht heeft ook AA Gent zijn afspraak met de geschiedenis gemist. De 0-1 van Hugo Cuypers deed AA Gent even zweven, maar West Ham haalde na de rust de sloophamer boven. De thuisploeg legde het niveauverschil pijnlijk bloot: 4-1.

West Ham United-KAA Gent kort samengevat:

 • Sleutelmoment: West Ham United komt herboren uit de kleedkamers na een flauwe eerste helft. In 7 minuten tijd rolt het AA Gent helemaal op. 
 
 • Man de Match: De sterke beer Michail Antonio had met twee goals een groot aandeel in de zege van zijn team.
 
 • Opvallende statistiek: AA Gent speelde dit seizoen 14 Europese wedstrijden. Het verloor er 6 van, maar schopte het toch tot in de kwartfinales.

AA Gent is beste ploeg voor rust

In Londen kon de avond eigenlijk niet slechter beginnen voor AA Gent. Het kwam na "pesterijen" (dixit HVH) te laat aan in het stadion, maar daar was op het terrein niet veel van te merken.

 

Tegen een team dat 6,5x meer waard is, begon het gretig. Orban werd door Kums al na een paar minuten in scoringspositie gebracht, maar deed voor doel iets wat ze bij Gent niet van hem gewoon zijn: onder de bal door gaan. Ook Cuypers was te verrast om van dichtbij binnen te tikken.

 

Zonder echt gevaarlijk te zijn, had AA Gent alles goed onder controle voor de rust. Op het halfuur kwam het zelfs verdiend op voorsprong. Samoise miste in de zestien zijn schot volledig, waarna Cuypers de bezoekers met wat geluk toch op voorsprong bracht. 

 

Lang kon AA Gent niet genieten van de 0-1. Tien minuten later troefde Antonio De Sart simpel af op een corner en was alles te herdoen.

 

Nog voor de rust ontsnapte AA Gent nog aan de achterstand. Samoise raakte de bal in de zestien met zijn hand, maar de Israëlische VAR zag er verrassend geen graten in.

West Ham schakelt versnelling hoger

Na de rust had AA Gent niets in te brengen tegen de Premier League-bulldozer die op hen afkwam. Roef stond in de zestien in een schietkraam en mocht nog van geluk spreken dat er maar drie ballen voorbij hem in doel gingen.

 

Eerst mikte Soucek nog keihard op de lat, waarna Roef wel nog Bowen van de 2-1 hield met een knappe redding.

 

Daarna telde West Ham AA Gent helemaal uit in 7 dolle minuten. Paqueta dropte een strafschop, die de thuisploeg kreeg na ongelukkig hands van Okumu, heerlijk in de bovenhoek, waarna Rice en Antonio telkens op de counter de score simpel uitdiepten. 

 

Ook na de 4-1 had AA Gent alle moeite van de wereld om het verschroeiende tempo van West Ham te kunnen volgen. Zo hield Roef nog een paar gemaakte goals uit zijn kooi.

 

Geen nieuwe stunt dus voor AA Gent, dat toch kan terugblikken op een degelijk Europees parcours dit seizoen.

Reacties uit het Gentse kamp:

 • Hugo Cuypers: "Ik denk dat we op een paar minuten tijd alles uit handen hebben gegeven. Het zat er zeker in, maar we speelden maar drie van de vier helften goed tegen dit team. Tegen zo'n teams moet je vier van de vier top zijn, zonder gemakkelijke goals weg te geven. De teleurstelling is toch wel groot, want we begonnen goed en komen verdiend op voorsprong. Daarna komen ze gelijk dankzij een stilstaande fase en in de tweede helft geven we het snel helemaal weg. De halve finales leefden enorm in de groep. We geloofden er echt in, maar jammer genoeg zijn we overklast in de tweede helft. Het is nu van moeten. Thuis kunnen we ons zondag geen nieuwe misstap veroorloven."

 

 • Sven Kums: "Ik kan in zekere zin wel vrede nemen met de uitschakeling. Zeker als je de tweede helft bekijkt. West Ham was scherper en beter dan wij. Maar ik denk dat er de eerste helft wel meer in zat. We missen een grote kans, komen toch op voorsprong en dan is het jammer dat je die niet kan houden tot aan de rust. Nu scoren ze net voor de rust en dat gaf hen een boost. Ik had wel het gevoel dat er iets inzat, maar we maakten volgens mij te veel schoonheidsfoutjes en waren ook te onrustig. De tweede helft had beter gekund. We hebben een mooie campagne gespeeld in de Conference League. Dit was ons niveau en dat hebben we getoond. Dat moeten we onthouden en meenemen naar de belangrijke wedstrijd van komend weekend."

Fase per fase

90+6' tweede helft
90+5'

Einde!

Het Europese avontuur van AA Gent eindigt dit seizoen in Londen en in de kwartfinales van de Conference League. Een stunt zat er eventjes in, maar na de rust werd de Belgische ploeg toch vakkundig opgerold door West Ham United.

90+4'

West Ham tikt de bal nog wat rond. Opvallend: 10.000 mensen zijn al naar huis vertrokken.

90+2'

Het gaat stilaan beter met de ploeg van David Moyes en dat hebben we vandaag echt wel gemerkt.

Bert Sterckx op Radio 1
90+1'

UEFA heeft nog zin in een Europees mirakel van AA Gent. We krijgen maar liefst 5 minuten toegevoegde tijd. Een beetje overbodig.

90+1'

Met de moed der wanhoop haalt Odjidja nog uit vanop afstand. Areola moet niet in actie komen.

90+1'

5 - extra time

Er komen 5 minuten extra tijd bij.
89'

De corner van Kums levert geen nieuwe doelkans op. Het is aftellen naar het einde van de wedstrijd.

89'

Vlak voor de toegevoegde tijd versiert AA Gent nog een hoekschop. Valt er nog een doelpunt uit de lucht voor de bezoekers?

87'

Invaller Cornet wordt alleen diep gestuurd richting Roef. Okumu houdt de invaller nog net van de 5-1.

87'

Antonio mag alleen op doel af, maar verkwanselt de kans

85'

Fofana en Godeau krijgen nog een paar (ondankbare) minuten van Vanhaezebrouck. Ze komen in de plaats van Cuypers en Castro-Montes, die bijna een hele wedstrijd met een hoofdwonde speelde. 

84'
82'

De 14e Europese wedstrijd is er te veel aan voor AA Gent.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
81'

Roef blijft in de weg staan voor de 5-1

81'

Kums blijft lopen voor wat hij waard is. Hij stopt een vlotte aanval van West Ham in zijn eentje af en probeert nog een tegenstoot op te zetten. Die leidt nergens toe.

79'

De laatste tien minuten zijn in zicht. West Ham is al een tijdje zegezeker en ook bij de Londenaars gaan de blikken naar komende zondag, wanneer het belangrijke degradatieduel tegen Bournemouth wordt gespeeld. Zo zijn Antonio, Rice en Zouma al gaan rusten, ook voor Benrahma en Bowen zit de wedstrijd erop.