Ga naar de inhoud
Jouw ploeg ook aan de start?
Doe mee met de wielermanager 2024!
Meld je nu aan met je VRT-profiel, bekijk je resultaat en vergelijk hoe jouw vrienden het doen!
Aanmelden

SD Worx-duo Vollering-Kopecky klopt Van Vleuten en co. opnieuw: "Andere ploegen geven niet thuis"

 ma 17 april 2023 07:47
Het is nog altijd wachten op de eerste zege van Van Vleuten in de regenboogtrui.
Het is nog altijd wachten op de eerste zege van Van Vleuten in de regenboogtrui.

In de Amstel Gold Race was SD Worx andermaal de grote slokop: Demi Vollering en Lotte Kopecky zorgden voor een nieuw een-tweetje. Thuisrijdsters Annemiek van Vleuten en Marianne Vos konden ook in eigen land geen vuist maken. "Van Vleuten wist duidelijk niet van welk hout pijlen te maken."

De langste editie van de Amstel Gold Race voor vrouwen leek vroeg open te breken, maar uiteindelijk viel de beslissing toch pas op de laatste keer Cauberg.

 

"Het was een gesloten wedstrijd, de deur stond voornamelijk achteraan open. Niemand kon echt een actie maken op de Cauberg, met heel wat rensters die aan elkaar gewaagd waren", zo analyseerde Jan Bakelants net na de koers. 

 

“We misten een sterke Annemiek van Vleuten", ging hij verder.  

 

In de Ronde van Vlaanderen (valpartij) en de Omloop Het Nieuwsblad (kettingproblemen) kende Van Vleuten pech op slechte momenten.

 

"Tot nu toe ben ik altijd redelijk mild geweest in mijn oordeel, omdat ik vond dat ze niet gediend was door de omstandigheden. Ze moest altijd een beetje achter de feiten aan rijden.”

Ik heb geen aanwijzing waarom het minder gaat met Van Vleuten. Ze heeft er evenveel voor gedaan als andere jaren.

Jan Bakelants

Gisteren viel Van Vleuten aan op een vlak tussenstuk in de diepe finale. “Dat is duidelijk iemand die niet weet van welk hout pijlen te maken."

"Als je wereldkampioene bent en je hebt jarenlang het vrouwenwielrennen gedomineerd en je weet dat je bergop de sterkste bent, dan val je niet aan op een tussenstuk", zag Bakelants.


"Je draagt de wereldkampioenentrui, iedereen viseert je dus. Als je het daar moet gaan doen, dan toont dat aan dat je niet goed genoeg bent."

 

Vanwaar de mindere vorm van Van Vleuten? “Ik heb geen enkele aanwijzing waarom het minder gaat. Ze heeft er evenveel voor gedaan als andere jaren", denkt Bakelants. 


"De vaststelling tot nu toe is dat het niet goed genoeg is en Annemiek zal ook de eerste zijn om dat toe te geven." 

 

Terwijl Van Vleuten net aangaf extra getraind te hebben op explosiviteit. “Misschien ligt daar net het probleem. Zij moest haar trainingsarbeid eigenlijk niet veranderen, ze had bewezen dat het werkte", vindt Bakelants.

 

(lees verder onder de video)

"Kopecky had evengoed de Amstel kunnen winnen"

Van een van de verliezers van de dag naar de winnares van de dag. Demi Vollering eindigt overal waar ze aan de start komt in de top 2, nu wint ze de Amstel: is zij de gedroomde winnares voor de organisatoren? 

 

Bakelants: “Je kan het vergelijken met Lotte Kopecky die de Ronde van Vlaanderen wint. Ik denk dan ook dat Vollering binnen die ploeg de aangewezen vrouw was omdat ze net iets liever hadden dat zij won vandaag."

Voor de 3e keer dit seizoen maakten Kopecky en Vollering er een één-tweetje van.
Voor de 3e keer dit seizoen maakten Kopecky en Vollering er een een-tweetje van.

"Ik denk dat Lotte evengoed had kunnen winnen als ze zelf die move had gemaakt. Maar ze heeft zich heel goed naar de ploegafspraken geplooid."


Ook volgende zondag in Luik-Bastenaken-Luik zal Vollering de topfavoriete zijn. "Mentaal is het vandaag op dat vlak een heel belangrijke overwinning voor haar", denkt Bakelants. 


"Zoals de kaarten momenteel liggen moet er op een week tijd al heel veel gebeuren opdat Annemiek van Vleuten de kloof op Vollering nog gedicht krijgt."


(lees verder onder de video)

"Het is niet de schuld van SD Worx dat zij zo dominant zijn"

Ook in de klimklassiekers oogt de dominantie van SD Worx stilaan verpletterend. Té verpletterend? 

 

“Het is niet de schuld van SD Worx dat zij zo dominant zijn. Zij hebben hun budget en trekken daarmee rensters aan. Ze maximaliseren hun return on investment door de best mogelijke rensters binnen te halen", zegt Bakelants.

 

"Het zijn vooral de andere ploegen, die ook stijgende budgetten hebben, die niet thuisgeven."

 

"Jaren geleden was Canyon//SRAM bijvoorbeeld een van de toonaangevende ploegen in het vrouwenwielrennen, vandaag doen zij niet echt mee op een wanhoopspoging van Soraya Paladin na."

 

Ook Trek-Segafredo en Movistar konden hun voet niet naast die van SD Worx zetten. 

 

"Movistar miste vooral Van Vleuten, want Lianne Lippert was best wel goed. Zij was eigenlijk de enige die dominant de Cauberg op reed."

De andere ploegen, die ook stijgende budgetten hebben, geven vooral niet thuis.

Jan Bakelants over dominantie SD Worx

Wie we nog misten in de Amstel om SD Worx het vuur aan de schenen te leggen, was Marta Cavalli, de winnares van vorig jaar. 


Zij kampt met mentale problemen na haar zware valpartij in de Tour van vorig jaar, waar ze langs achteren werd aangereden. 


“Op een gegeven moment moet je je daarover zetten als je renster wil zijn, of je moet stoppen: zo simpel is het", vindt Bakelants.


“Ofwel draai je de knop om en stap je terug op de fiets, ofwel blijf je erbij stilstaan, maar dan kan je geen profwielrenster meer zijn. Het wordt dus tijd dat ze daar verder aan werkt.”

Van Vleuten: "Voelde al snel dat het niets zou worden vandaag"

Annemiek van Vleuten blikte bij onze collega's van NOS meteen na afloop terug op de wedstrijd en was eerlijk: "Mijn benen waren geblokkeerd, ik was gewoon niet goed." 

 

De wereldkampioene was duidelijk bevangen door de kou. “Ik had niet verwacht dat het zo koud zou zijn. Mijn benen waren echt een blok beton.” 

 

"Ik voelde al snel dat het niets zou worden vandaag en zei tegen de ploeg dat we voor Lianne (Lippert, red.) moesten gaan. Voor mij ging het hem niet meer worden.”

 

Ook Marianne Vos kon niet mee met de besten op de laatste keer Cauberg. “De Cauberg is een eerlijke beklimming, die liegt niet", zo sprak Vos achteraf voor onze microfoon. 

 

"Nu is het zaak om goed te herstellen en me voor te bereiden op de Vuelta."

Gerelateerd: