Ga naar de inhoud

Dante Vanzeir kent zijn straf: 6 matchen schorsing, boete én hersteltraject

 vr 14 april 2023 00:22
Hij zal ook het vertrouwen van zijn ploegmaats moeten terugwinnen.
Dante Vanzeir ging vorig weekend verbaal over de schreef tegen San Jose Earthquakes.

Dante Vanzeir krijgt tijd om te bezinnen. De MLS (Major League Soccer) heeft de spits een straf opgelegd voor zijn racistische uitspraken: hij krijgt zes matchen schorsing, een boete en moet een hersteltraject volgen. Maar geen ontbinding van zijn contract dus.

Net na middernacht stuurde de MLS, de Amerikaanse profcompetitie, een communiqué uit met de straf van Vanzeir.

 

"Dante Vanzeir wordt zes competitiematchen geschorst voor het gebruik van racistische taal en mag in die periode ook niet aan andere wedstrijden – zoals beker-, belofte- en oefenwedstrijden – deelnemen."

 

"De competitie legt Vanzeir ook een boete op en hij moet bijkomende vormingssessies volgen, net als een hersteltraject." De hoogte van de boete is niet meegedeeld.

De MLS werkt ook samen met de 2 clubs en de spelersvakbond MLSPA om de betrokken spelers en stafleden de nodige steun en hulp te beiden, luidt het nog. De MLS zal ook zijn wedstrijdprotocol voor dergelijke zaken herbekijken.

(lees voort onder tweet)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Vanzeir ging vorige week zaterdag verbaal over de schreef tegen San Jose Earthquakes-aanvaller Jeremy Ebobisse. Die verklaarde nadien dat Vanzeir iets racistisch had geroepen, dat evenwel niet persoonlijk tegen hem of een andere tegenstander gericht was. Enkel daarom bleef San Jose ook op het veld.

In de VS lachen ze niet met zo'n gedrag. De partij lag 20 minuten stil, de MLS opende meteen een onderzoek, waaraan de club onmiddellijk zijn medewerking verleende. Zowel liga, als club veroordeelde de feiten fel.

Op dinsdag verontschuldigde Vanzeir zich bij alle betrokkenen. "Ik maakte een fout. Ik wilde niemand kwetsen met mijn taal, maar ik besef dat ik dat deed en dat spijt me zeer. Ik zal de nodige stappen zetten om te groeien."

De Belg zei de volledige verantwoordelijkheid te nemen én elke straf te aanvaarden. Die kent hij nu.

Red Bulls-coach Gerhard Struber ligt ook onder vuur, omdat hij zijn aanwinst er niet meteen afhaalde. "Met wat ik nu weet, had ik dat onmiddellijk moeten doen", gaf hij donderdag toe. Struber komt weg zonder boete of schorsing van de MLS.

Ploegmaat: "Vanzeir moet lange weg afleggen"

Op de persconferentie voor de wedstrijd tegen Houston kaapte het onderwerp-Vanzeir nog een groot deel van de tijd weg. "We hebben enkele zware dagen achter ons", antwoordt Gerhard Struber op een eerste vraag over het racisme-incident. 

 

"Bij iedereen zit het incident van zaterdagavond nog vers in het geheugen. Daar wil ik me nogmaals voor excuseren. We bekijken verschillende pistes om een oplossing te vinden."

 

Dante Vanzeir gaf een aanzet om te boeten voor zijn acties. Hij zette een tijdelijke stap opzij, "een beslissing van zowel het bestuur, de coaches als Dante zelf." 

 

Toch heeft de Oostenrijkse coach het lastig met de gevolgen. "Om Dante uit de selectie te houden, was een moeilijke voor me."

Om Vanzeir opnieuw te integreren in de kleedkamer, zal hij nog verdere acties moeten ondernemen.

Gerhard Struber

"Dit is een situatie die ik nooit eerder meemaakte in mijn carrière als coach. Ik ben in gesprek met de supporters en mijn groep om het herstelproces op gang te zetten."

 

"Gisteren hadden we een goed onderhoud met de supportersgroepen. We hebben ook met Jeremy Ebobisse van San Jose gebeld, er volgde een goede babbel."

 

Ook belangrijk volgens de coach: Vanzeir heeft zijn spijt betuigd voor de groep. "Maar om hem opnieuw te integreren in de kleedkamer, zullen nog verdere acties ondernomen moeten worden. Mijn deur staat alvast open om hem daarbij te helpen."

 

Ook verdediger Sean Nealis weet dat er iets gebroken is tussen de Belgische spits en de rest van zijn team: "Hij zal een lange weg moeten afleggen om ons vertrouwen opnieuw te winnen", rondt hij het thema af.

Ook San Jose Earthquakes kwam gisteren nog met een opvallende tweet. Na de sancties door de MLS tweette het "Verandering is nodig. Haal racisme weg uit het mooie spelletje."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Gerelateerd: