Ga naar de inhoud

Wat nu voor Dante Vanzeir? "Er zijn precedenten, maar zullen onderzoek moeten afwachten"

 wo 12 april 2023 09:47
Dante Vanzeir in overleg met de scheidsrechter.
Dante Vanzeir in overleg met de scheidsrechter.

Dante Vanzeir heeft bij New York Red Bulls een stap opzij gezet nadat hij beschuldigd werd van racistisch taalgebruik op het veld, iets waar ze in de VS niet licht overgaan. Heeft de Belgische aanvaller überhaupt nog een toekomst in de Major League Soccer? "Het is koffiedik kijken", vertelt kenner en MLS-commentator Jurgen Nijs in De Ochtend op Radio 1.

Racistische incidenten, daar lachen ze niet mee in de Verenigde Staten. "Je moet daar echt wel opletten met wat je op een veld zegt", beaamt Jurgen Nijs.

 

"Soms gebeurt zoiets "in the heat of the moment". Misschien heeft hij iets gezegd wat ze op de Europese velden "normaal" vinden en waaraan hier geen aandacht besteed zou worden, maar wat in de VS extra gewicht draagt."

 

Had Vanzeir toch niet beter moeten weten? "De MLS legt aan zijn teams eigenlijk op dat nieuwe spelers, zeker als ze van buiten de VS komen, een opleiding moeten krijgen over hoe ze met zulke dingen moeten omgaan en wat de gevoeligheden zijn", weet Nijs.

De MLS legt aan zijn teams eigenlijk op dat nieuwe spelers een opleiding moeten krijgen over wat de fijngevoeligheden zijn.

Jurgen Nijs

"Die opleiding gebeurt meestal in het voorseizoen. Tijdens het seizoen zijn clubs verplicht om die opleiding te geven binnen de 7 dagen na de 1e training van een nieuwe speler."

 

"Daar knelt ook het schoentje, want de MLS controleert dan niet verder of die opleiding ook effectief plaatsgevonden heeft. Dat is de verantwoordelijkheid van het team en er is verder geen controle op. Heeft Dante Vanzeir die opleiding gekregen? Dat is de vraag."

 

"Het is in elk geval een goeie beslissing geweest van hem om nu een stap opzij te zetten. Hopelijk zal de storm wat gaan liggen. In de New Yorkse kranten was dit wel minder groot nieuws dan hier. Daar ging het toch vooral over de Masters golf, baseball en de play-offs in de NBA."

 

(lees voort onder de foto)

Dante Vanzeir en zijn ploegmakkers.
Dante Vanzeir en zijn ploegmakkers.

"Moeten het onderzoek van de MLS afwachten"

Door een stap opzij te zetten, probeert Dante Vanzeir de lont uit het kruitvat te halen. Maar heeft de Belg nog wel een toekomst in de MLS?

 

"Dat is koffiedik kijken, vooral omdat we niet weten wat hij precies gezegd heeft", zegt Jurgen Nijs. "We zullen gewoon het onderzoek van de MLS en de New York Red Bulls moeten afwachten."

 

Er zijn wel precedenten. "In 2021 heeft Minnesota-speler Franco Fragapane iets naar het hoofd geslingerd van Portland-speler Diego Chara. En vorig jaar was er nog de Griek Taxi Fountas van DC United, die tegen Miami iets gezegd had wat niet door de beugel kon."

 

"Net als bij Vanzeir waren het buitenlandse spelers in hun 1e seizoen. Beide gevallen zijn onderzocht door de MLS en telkens zijn er geen straffen uitgesproken, omdat er niet voldoende bewijs was van wat er nu precies gezegd was."

 

"We zullen dus de MLS zijn werk moeten laten doen. Maar zelfs als hij net als die andere twee niet gestraft wordt, zal de schade wel blijven hangen. Hij zal extra op zijn tellen moeten passen."

Gerelateerd: