Ga naar de inhoud

Dante Vanzeir zet tijdelijk stap opzij na racistisch taalgebruik in MLS

 di 11 april 2023 21:47
" "
Dante Vanzeir verliet in de winterstop Union voor New York Red Bulls.

Dante Vanzeir zal voor onbepaalde tijd niet meer spelen voor New York Red Bulls. Onze landgenoot zou zich schuldig gemaakt hebben aan racistisch taalgebruik tijdens de match tegen de San Jose Earthquakes. "Vanzeir sprak vanmorgen zijn ploegmakkers toe en om verdere afleiding te vermijden zet hij tot nader order een stap opzij", meldt New York Red Bulls.

De American Dream van Dante Vanzeir is sinds afgelopen weekend een nachtmerrie geworden. De partij van zaterdag lag 20 minuten stil, nadat Vanzeir een scheldwoord met een n gebruikt zou hebben.

Vanzeir leek iets te zeggen aan tegenstander Jeremy Ebobisse. Die verklaarde later dat het een "racistische opmerking" was, maar vermoedelijk niet aan hem gericht.

In de Verenigde Staten nemen alle sportieve actoren intimiderende en discriminatoire taal heel ernstig. De match lag lang stil, maar Vanzeir mocht toch nog op het veld blijven staan.

Dat was fout, gaf coach Gerhard Struber vannacht toe in enkele clubstatetements. "Tijdens de match nam ik een beslissing die volgens mij op dat moment het beste was volgens de info die ik had."

"Er was toen nog veel onzekerheid. Met de info die ik nu heb, was de juiste beslissing geweest om Dante Vanzeir onmiddellijk uit de wedstrijd te nemen."

Ik wilde niemand kwetsen met mijn taal, maar ik besef dat ik dat deed en dat spijt me zeer. Ik zal de nodige stappen zetten om te groeien.

Dante Vanzeir

Na de coach volgde op Twitter ook een schuldbewust statement van de speler zelf: "Ik wil me oprecht verontschuldigen bij de spelers van de Earthquakes. Ik zal alles doen wat ik kan om deel uit te maken van de noodzakelijke verandering in deze sport en onze wereld."

"Ik wil me ook excuseren bij mijn teamgenoten, coaches, de organisatie en onze fans. Ik maakte een fout en zal de nodige stappen nemen om te groeien."

Vanzeir beseft dat hij een storm veroorzaakte die niet meteen zal gaan liggen. "Ik aanvaard de volledige verantwoordelijkheid voor mijn daden."

"Hoewel het niet mijn bedoeling was om schade of beledigingen te veroorzaken met mijn taal, besef ik dat ik dat deed en dat spijt me zeer."

De liga en de club beslissen later of ze Vanzeir straffen. "Ik aanvaard elke schorsing, boete of therapie die de Major League Soccer of de club zullen opleggen."

"New York Red Bulls streeft altijd naar inclusieve en antiracistische omgeving"

Ook de club hamert er nog eens op dat het gedrag van onze landgenoot "onaanvaardbaar" is. "Van ganser harte verontschuldigen de New York Red Bulls zich voor wat er zaterdagavond op het veld gebeurd is."

"De woorden en het gebrek aan actie waren onverdedigbaar, we geloven dat er nooit een plaats voor is."

"Wij streven altijd naar een omgeving die inclusief en antiracistisch is. Onze organisatie zal er alles doen om spelers en staf verder te vormen en werkt er ook aan om het vertrouwen binnen onze gemeenschap te herstellen."

 

Dinsdagavond maakte New York Red Bulls bekend dat Vanzeir op non-actief staat. "Hij heeft vanmorgen zijn ploegmaten toegesproken en zet tot nader order een stap opzij om verdere afleiding te vermijden", klinkt het.

(lees de reactie in Extra Time onder de tweets)

De verontschuldigingen van Vanzeir

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

New York Red Bulls meldt dat Vanzeir op non-actief staat

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Extra Time: "Het loopt sowieso slecht af voor Vanzeir"

Gisteravond was Vanzeir ook een topic in Extra Time, al waren er toen nog niet de bovenstaande berichten van de club, coach en speler.

Peter Vandenbempt was onder de indruk van een eerste, veroordelende verklaring van NY Red Bulls. "Dat heb ik bij ons nog nooit geweten. Het klonk vrij streng. "Een van onze spelers zou dat gezegd hebben en we hebben dat ook gemeld aan de MLS."

Volgens presentator Aster Nzeyimana was het duidelijk: "Als het waar is, zit zijn carrière in Amerika erop, daar kan je bijna gif op innemen. Als het niet waar is, is de imagoschade enorm. Het loopt sowieso dus slecht af voor Vanzeir."

Franky Van der Elst kent Vanzeir een beetje van bij de Belgische U19. "Voor zover ik hem ken, zou het mij verwonderen dat hij zoiets zou doen."

Gerelateerd: