Dante Vanzeir beschuldigd van racisme op Amerikaans voetbalveld, match ligt 20 minuten stil

zo 9 april 2023 09:45
Dante Vanzeir
Dante Vanzeir in het shirt van New York Red Bulls.

Dante Vanzeir ligt onder vuur in de Verenigde Staten. De Major League Soccer (MLS) heeft een onderzoek geopend naar een vermeend racistische opmerking van de aanvaller tijdens de wedstrijd tussen New York Red Bulls en San Jose Earthquakes (1-1). Vanzeir zou een scheldwoord met een n gebruikt hebben.

In de 54e minuut leek Dante Vanzeir iets te zeggen richting Earthquakes-aanvaller Jeremy Ebobisse. Na de wedstrijd verklaarde Ebobisse volgens Amerikaanse media dat het een "racistische opmerking" was, maar vermoedelijk niet aan hem gericht.

Vanzeir zou een scheldwoord met een n gebruikt hebben. De Belgische aanvaller werd na het incident omringd door meerdere spelers van San Jose. De match lag ongeveer 20 minuten stil.

"Tijdens de wedstrijd van zaterdag werd ons gemeld dat een van onze spelers naar verluidt een racistisch scheldwoord op het veld heeft gebruikt", reageerde New York Red Bulls na de wedstrijd in een mededeling.

"De Red Bulls nemen deze zaken heel ernstig en hebben de beschuldigingen onmiddellijk gemeld bij de Major League Soccer. We zullen meewerken aan het onderzoek van de liga."

"De New York Red Bulls gedogen geen enkele vorm van intimidatie of discriminatie."

MLS opent onderzoek

De Major League Soccer is op de hoogte van het incident waarbij "taal zou gebruikt zijn die in strijd is met het beleid van de competitie."

"De MLS hanteert een nultolerantie voor beledigend en kwetsend taalgebruik en neemt deze beschuldigingen ernstig. Een onderzoek naar deze zaak zal onmiddellijk beginnen."

"Verdere informatie zal worden verstrekt na afronding van dat onderzoek", sluiten de organisatoren van het Amerikaanse voetbalkampioenschap af.

22 minuten extra tijd

De match tussen New York en San Jose werd verlengd met 22 minuten extra tijd, een record in de MLS.

De Red Bulls konden uiteindelijk nog een punt uit het vuur slepen dankzij een laat doelpunt van Tom Barlow.

Cristian Espinoza had San Jose in de 80e minuut op voorsprong gebracht.

Dante Vanzeir, die begin dit jaar Union ruilde voor NY Red Bulls, werd in de 86e minuut naar de kant gehaald.