zo 19 maart 2023 09:15

Een American Dream. Dante Vanzeir heeft met zijn eerste doelpunt zijn nieuwe werkgever ook meteen voor een eerste zege van het seizoen bezorgd. Invaller Vanzeir maakte in de laatste minuten het verschil voor New York Red Bull door de bal technisch knap uit de lucht te halen in een tijd.

Invaller Vanzeir beslist de wedstrijd in de laatste minuten

Dante Vanzeir moet de eerste weken van het seizoen in de Amerikaanse MLS tevreden zijn met een rol als invaller.

De eerste wedstrijd miste hij nog door problemen met zijn visum, in wedstrijden twee en drie kreeg hij respectievelijk 14 en 25 speelminuten.

Scoren was nochtans in de eerste drie matchen niet de grote sterkte van New York Red Bulls. In drie wedstrijden scoorde de ploeg 1 doelpunt. Dat leverde een gelijkspel en twee nederlagen op.

Toch begon Vanzeir ook op speeldag vier - tegen Columbus - opnieuw op de bank.

De fans in New York snakten naar een eerste zege van het seizoen, maar geloofden hun ogen niet toen ze doelman Coronel onbegrijpelijk ver uit zijn doel zagen komen in de eerste helft. De bezoekers profiteerden optimaal en kwamen 0-1 voor (zie samenvatting).

New York was nochtans de betere ploeg, maar kwam pas na de rust op gelijke hoogte. Luquinhas zorgde in de rebound voor de 1-1 in de 53e minuut.

De thuisfans werden langzaam ongeduldig toen de wedstrijd zich naar een nieuw gelijkspel leek te slepen, maar dat was zonder Dante Vanzeir gerekend.

Tien minuten nadat Vanzeir het veld op was gekomen, scoorde hij de beslissende 2-1 in de 86e minuut. Vanzeir haalde een hoge voorzet knap in een tijd uit de lucht aan de tweede paal. Hij vierde door met zijn handen twee vleugels te maken.

Vanzeir werd na de wedstrijd ook meteen uitgeroepen tot man van de match.

Vanzeir: "Moment waar iedereen op wachtte"

De verwachtingen rond Dante Vanzeir in New York zijn hooggespannen. De 5 miljoen euro die de club betaalde aan Union is een recordtransfer. Na zijn eerste doelpunt kan de 24-jarige spits wellicht wat meer ontspannen.

"Dit was het moment waar iedereen op wachtte en vooral ikzelf", reageerde Vanzeir na de match. "Het is een mooi begin. Een eerste thuiszege, een eerste goal. Als team hadden we dit nodig. Ik heb genoten van het moment."

John Tolkin - jeugdspeler van New York RB en kersvers Amerikaans international - had lovende woorden voor de Belg in de selectie.  "Hij heeft het instinct van een spits en lag bij die fase goed op de loer."