Ga naar de inhoud
Jouw ploeg ook aan de start?
Meld je nu aan met je VRT-profiel, bekijk je resultaat en vergelijk hoe jouw vrienden het doen!
Aanmelden

Was de fatale lekke band bij Van Aert te vermijden? "Wout riep en het was al te laat"

 ma 10 april 2023 06:00
Wout van Aert
Wout van Aert snijdt een bocht aan in Parijs-Roubaix.

Sonny Colbrelli won ooit op twee lekke banden, nu verloor Wout van Aert door eentje. Reed hij dan niet tubeless? En leerde Jumbo-Visma geen lessen uit vorig jaar? Op zoek naar de antwoorden na de anticlimax.

In hoeveel Vlaamse huiskamers zou er gisteren om 16.40 u eens stevig gevloekt zijn?

 

Op 15 kilometer van de streep ziet Wout van Aert letterlijk de hoop om Parijs-Roubaix te winnen weglopen. Zijn achterband loopt langzaam leeg.

 

Anno 2023 kan het lot in de wielersport nog steeds bijzonder wreed zijn. Wondermiddeltjes om platte tubes te voorkomen zijn er nog steeds niet.

 

Nochtans deed Sonny Colbrelli ons twee jaar geleden geloven dat het wél kon. Na zijn zege verklaarde de Italiaan namelijk dat hij de sprint won "op twee lekke banden".

Door tubeless te rijden, zonder binnenband dus, kon Colbrelli het kwaad tegenhouden.


Reed Van Aert gisteren dan niet met het snufje?

"We reden wél tubeless", zucht ploegleider Maarten Wynants enkele uren na de race. "Met dezelfde setting als Alpecin-Deceuninck. Wout kon ook nog even doorrijden, maar op een bepaald moment moet je een moeilijke keuze maken."

Ik zag zijn achterwiel wat wegslippen in de bocht en vreesde meteen het ergste.

Maarten Wynants

Bij Van Aert was doorrijden duidelijk geen optie meer. Wynants zag het vanop de eerste rij gebeuren: "Ik zag zijn achterwiel wat wegslippen in de bocht en vreesde meteen het ergste. Toen Wout het in zijn oortje riep, was het al te laat."


"We wisten dat er op het einde van de strook nog een mecanicien stond, maar een achterwiel vervangen duurt nu eenmaal lang. Die paar verloren seconden waren cruciaal."

Vier lekke banden

Ongetwijfeld hadden ze bij de Nederlandse succesploeg een déjà vu naar vorig jaar.

 

Ook toen reden kopmannen Wout van Aert en Christophe Laporte lek. Maar dat er een structureel probleem is met het materiaal in Roubaix? Daar willen ze bij Jumbo-Visma niet van weten.

"We hebben in totaal vier lekke banden gehad", telde Wynants. "Dat zijn er véél minder dan vorig jaar. Alleen hadden we er nu twee op een cruciaal moment... Brute pech dus. Dit viel simpelweg niet te voorkomen."

 

En dus eindigt Jumbo-Visma het Vlaamse luik met vijf zeges, maar zonder monument. Nochtans oordeelde de ploeg dat het voorjaar "niet geslaagd was zonder monument".

 

"Op die uitspraak worden we nu natuurlijk gepakt", beseft Wynants.

 

"We hebben een mooie grote taart gebakken, maar er staat geen kers op. Al mogen we niet vergeten dat Wout zijn minste resultaat máár een 4e plek (in de Ronde, red.) was. Die vijf overwinningen vervallen ook niet in het niets, hé. Het mocht gisteren gewoon niet zijn."

 

Die vervloekte lekke band toch ...

Wout van Aert
Wout van Aert reed tubeless - zonder binnenbanden - over de kasseien van Parijs-Roubaix.
Gerelateerd: