Ga naar de inhoud
Jouw ploeg ook aan de start?
Meld je nu aan met je VRT-profiel, bekijk je resultaat en vergelijk hoe jouw vrienden het doen!
Aanmelden

Onze reporter troost op de Koppenberg: "Net als Pogacar te voet? Bedankt, nu voel ik me weer goed!"

 za 1 april 2023 13:58

De profs (m/v) schuilen vandaag nog even voor ze morgen hun Ronde van Vlaanderen rijden, meer dan 10.000 wielertoeristen moe(s)ten vandaag flandrienweer trotseren tijdens hun trektocht door de Vlaamse Ardennen. De Koppenberg was een van de belangrijkste gespreksonderwerpen. 

16.000 wielerfanaten hadden zich ingeschreven, maar sommigen hebben hun kat gestuurd. Naar schatting 12.000 enthousiastelingen zijn vanochtend op hun fiets gesprongen. 

 

De dapperste coureurs voor één dag kozen voor de langste afstand van meer dan 240 kilometer vanuit Brugge.

 

"Het wordt overleven en plezier maken", klonk het voor de overlevingstocht in de Vlaamse heuvelzone. "Het wordt koud en we zullen bibberen", voegde iemand er nog aan toe.

 

De Koppenberg werd vannacht dan wel schoongemaakt, toch was het ook vandaag nog een uitdaging om de top heelhuids te bereiken.

 

"Ik ben ontgoocheld, want ik zou moeten fietsen en niet wandelen", vertelde een stappende deelneemster aan onze reporter op de glibberige bult.

 

Toen hij de dame meldde dat gisteren ook Tadej Pogacar voet aan de grond had moeten zetten, toverde hij een glimlach op haar gezicht. "Bedankt, nu voel ik me weer goed!"

 

Ondanks de slechte weersomstandigheden spreekt de organisatie van de veiligste editie ooit met amper ongevallen of incidenten. 

Vlaanderens Properste

De organiserende instanties willen morgen een koers zonder incidenten en rekenen daarbij op de medewerking en de goodwill van de vele duizenden supporters. 

 

Zij worden onder meer met een campagnefilmpje aangemaand om alle regels en instructies nauwgezet op te volgen. 

 

"Af en toe zijn er pretbedervers die zich niet houden aan de regels", weet de provinciegouverneur. "Dit is een oproep om hen bij de les te houden." 

 

Ook afval op de juiste plekken deponeren is een strijdpunt. "We willen van Vlaanderens Mooiste ook Vlaanderens Properste maken", zegt de burgemeester van Oudenaarde. 

 

De meer dan 700 politieagenten en 2.000 seingevers worden op de Wolvenberg met schilderijen van Puncheur overigens extra in de bloemetjes gezet. 

 

En weet: "De normale regels zullen ook zondag van toepassing zijn: er zullen snelheids- en alcoholcontroles zijn."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.