Ga naar de inhoud
Jouw ploeg ook aan de start?
Meld je nu aan met je VRT-profiel, bekijk je resultaat en vergelijk hoe jouw vrienden het doen!
Aanmelden

Wordt dit het masterplan van Jumbo-Visma voor de Ronde? Een coup plegen in Tour de France-stijl

 do 30 maart 2023 11:00
Tiesj Benoot
Gooit Tiesj Benoot ook zondag een bom voor Jumbo-Visma?

Het staat in de sterren geschreven dat de Ronde van Vlaanderen zal uitdraaien op een titanengevecht tussen de Grote Drie. Maar Jumbo-Visma zal vooral zijn collectief wapen gebruiken om zondag op het hoogste schavotje te staan. Een masterplan waarvan we al getuige waren in Parijs-Nice en de Tour.

Een koninklijke driestrijd tussen Wout van Aert, Mathieu van der Poel en Tadej Pogacar. Dat is het scenario dat iedereen verwacht in Vlaanderens Mooiste.

 

Maar bij Jumbo-Visma smeden ze sowieso andere (snode) plannen.

 

"In de Ronde van Vlaanderen zullen we de sterkte van onze ploeg moeten gebruiken om Pogacar en Van der Poel te verslaan", klinkt Jumbo-Visma-ploegleider Grischa Niermann stellig.

 

"Daarom is het belangrijk dat we zondag over een sterke Tiesj (Benoot), Christophe (Laporte) en Dylan (van Baarle) beschikken."

 

In een man-tegen-mansituatie bestaat de kans dat Van Aert zal kraken, zoals in de E3 Harelbeke bijna het geval was op de Oude Kwaremont.

 

Maar dat kan de geel-zwarte brigade voorkomen door nog voor de sleutelhellingen een collectieve coup te plegen. Een kunstje dat ze vorig jaar al opvoerden in Parijs-Nice en in de Tour.

In de Ronde van Vlaanderen zullen we de sterkte van onze ploeg moeten gebruiken om Pogacar en Van der Poel te verslaan.

Jumbo-Visma-ploegleider Grischa Niermann

Het recept bij zo’n putsch is vaak hetzelfde. Stormram Nathan Van Hooydonck beukt de poort open en jaagt het tempo met een snok de hoogte in.

 

Een treintje met de sterkste Jumbo-Visma-pionnen scheurt zich los. En zondag zullen Van der Poel en Pogacar zich moeten reppen om op de gele wagon te springen. Als dat al lukt, zullen de 2 uitdagers van Van Aert sowieso geïsoleerd zijn.

 

Daarna kan Jumbo-Visma - in overtal - Pogacar en Van der Poel afmatten door om beurten aan te vallen met Benoot, Van Baarle en Laporte. 

 

Denk maar aan de befaamde Col du Granon-etappe in de Tour van vorig jaar, toen Roglic en Vingegaard geletruidrager Pogacar versmacht hebben.

 

Met eenzelfde strategie zit Van Aert zondag in een zetel en verspilt hij geen greintje energie.

 

(lees voort onder de video's)

De eerste Jumbo-coup in Parijs-Nice 2022

Het schoolvoorbeeld in de Tour 2022

De Jumbo-trein stoomt door in Kuurne

Coup op de Wolvenberg of Berendries?

Rest de vraag: waar en wanneer zal Jumbo-Visma hun masterplan ontvouwen?

 

Plannen de geelhemden een Parijs-Nice-coup op de Oude Kwaremont? Of is dat te voorspelbaar?

 

Dan lijken hellingen zoals de Berendries en de Wolvenberg meer het uitgelezen terrein om de boel uit elkaar te ranselen.

 

Die heuvels hebben ongeveer hetzelfde profiel als de Côte de Breuil (Parijs-Nice) en de Cap Blanc Nez (Tour), waar Jumbo-Visma vorig jaar telkens een indrukwekkende coup pleegde.

 

De architecten binnen het team zullen het masterplan voor zondag al lang uitgedokterd hebben. Wie van Jumbo-Visma dan op het hoogste schavotje zal staan?

 

"Dat maakt niet uit, zolang we maar 100 procent als ploeg rijden", zegt Niermann.

Cap Blanc Nez en Berendries
Het profiel van de Tourklim Cap Blanc Nez vertoont veel gelijkenissen met de Berendries in de Ronde.
Gerelateerd: