Ga naar de inhoud

Lefevere over verbod op gokreclame: "Lotto ontspringt de dans, dat is oneerlijke concurrentie"

 vr 24 maart 2023 15:54

Patrick Lefevere, manager van Soudal Quick-Step, is een van de mensen die in naam van de Belgische sportsector naar de rechtbank stapt om het totaalverbod op gokreclame aan te kaarten. "Dat zou een averechts effect hebben", zegt hij. Hij spreekt ook over oneerlijke concurrentie omdat de Nationale Loterij de dans zou ontspringen.

Het verbod op reclame treedt in werking vanaf 1 juli van dit jaar, maar zal pas geleidelijk aan zichtbaar worden. Professionele sportteams mogen nog tot eind december 2027 reclame maken op shirts. Het logo wordt echter vanaf 1 januari 2025 al redelijk aan banden gelegd. Zo wordt dat beperkt qua omvang en plaats.

 

Maar verschillende sportactoren stappen naar de rechtbank tegen het totaalverbod. Het gaat om de Pro League, de Basketliga, drie wielerploegen en de organisator van de Open Europese tenniskampioenschappen in Antwerpen.

 

Een van de wielerteams, is de ploeg van Patrick Lefevere. "We zijn zelf voorstander van verscherpte maatregelen, zoals een verbod op gepersonaliseerde reclame of het inzetten van sportidolen om reclameboodschappen te verkondigen. Maar een totaalverbod op gokreclame schiet het doel voorbij", meent hij. 

 

"Meer nog, het heeft een averechts effect. Want een totaalverbod op gokreclame voor sportweddenschappen verzwakt ontegensprekelijk de Belgische sportsector. Als organisatoren van topsportevenementen en straffe competities verliezen we financiële slagkracht. Daar treffen we niet alleen onze clubs of teams mee, maar ook de fans."   

 

"We hopen via de rechtbank ons gelijk te krijgen. Het dossier moet herbekeken worden en als we ons gelijk niet krijgen, kunnen wij nog altijd naar Europa", gaat Lefevere verder. 

Ik heb niets tegen de Nationale Loterij, maar er wordt met twee maten en twee gewichten gewerkt.

Patrick Lefevere

Wat Lefevere ook de ogen uitsteekt, is dat concurrent Lotto de dans wel zou ontspringen. "Ik heb niets tegen de Nationale Loterij, maar er wordt met twee maten en twee gewichten gewerkt. Oneerlijke concurrentie noem ik dat. Dit dossier belangt de hele sportindustrie aan, niet alleen in het wielrennen."


"Gokreclame verbieden is volgens mij zeker niet de ultieme oplossing voor het gokprobleem. Ik begrijp dat de overheid daar iets aan wil doen, maar gokkers zullen altijd blijven gokken. Met deze maatregel dreigen ze het gokken opnieuw in de illegaliteit te duwen. Er moeten andere oplossingen bestaan voor dit dossier."

Gerelateerd: