Ga naar de inhoud

Een blik in het hoofd van bondscoach Tedesco: "Kan als geen ander een ploeg neerzetten"

 do 23 maart 2023 17:04
Bondscoach Tedesco debuteert vrijdag tegen Zweden.

Met bondscoach Domenico Tedesco breekt een nieuw tijdperk aan bij de Rode Duivels. Maar wat mogen we van de Duitser verwachten? Twee oudgedienden over onze kersverse bondscoach: "Hij kan als geen ander in korte tijd een ploeg neerzetten."

Nieuwbakken bondscoach Domenico Tedesco staat morgen voor zijn vuurdoop tegen Zweden. Maar wat heeft hij voor de Rode Duivels in petto?

 

Jan-Pieter Martens werkte als teammanager van FC Schalke 04  anderhalf jaar samen met Tedesco en kan daarom als geen ander in het hoofd van de Duitser kijken. 

 

"Tedesco staat voor duidelijkheid en een pragmatische aanpak. De Rode Duivels gaan in Stockholm op het veld komen met een uitgekiend plan", aldus Martens. "Iedereen zal precies weten wat er van hem verwacht wordt. De nieuwe bondscoach kan als geen ander in korte tijd een ploeg neerzetten."

De voormalig STVV-directeur moedigt de keuze van de voetbalbond voor Tedesco aan. De Duitser is in alles een stijlbreuk met zijn voorganger bij de Rode Duivels.


"Tedesco lijkt mij een pak uitbundiger dan Roberto Martinez. De vorige bondscoach stond niet bepaald symbool voor expressie of uitbundigheid. In alle opzichten dus een stijlbreuk met zijn voorganger. 

Het is een beetje ongewoon om zo'n jonge bondscoach te hebben. Dat zou op termijn een issue kunnen worden.

Jan-Pieter Martens

Maar ook Tedesco is maar een mens en dus imperfect. "Hij is nauwelijks ouder dan sommige Rode Duivels. Het is een beetje ongewoon om zo'n jonge bondscoach te hebben. Dat zou op termijn een issue kunnen worden."

 

Maar leeftijd hoeft niet noodzakelijk een probleem te zijn. Vraag dat maar aan verdediger Naldo. De Braziliaan was drie jaar ouder dan Tedesco toen hij bij Schalke 04 in de ploeg kwam. Toch noemde hij hem in het verleden meermaals de beste coach die hij ooit had.

Naldo speelde in zijn tijd bij Schalke 04 onder leiding van Tedesco.
Naldo speelde in zijn tijd bij Schalke 04 onder leiding van Tedesco.

Hallo, Naldo?

 

"Er heeft zich nooit een probleem gesteld door ons leeftijdsverschil", vertelt het clubicoon van Schalke. "Er was zelfs een groot wederzijds respect. Gewoon omdat Domenico alle situaties op een goeie manier aanpakte."


"Vooral zijn winnersmentaliteit is mij bijgebleven", gaat de Braziliaan verder. "Domenico zat boordevol vernieuwende ideeën en kon het beste uit elke speler halen. Hij belde soms na de trainingsuren om te vragen hoe het ging." 


Wel opvallend: Tedesco bleef nooit meer dan twee jaar bij zijn club. "Niet zo verwonderlijk voor een beginnende trainer", meent Martens. "In het begin gaat het vaak goed, maar dan komt er plots toch een terugval. Daar zou ik niet te hard op focussen. Wie weet zit Tedesco over 10 à 15 jaar nog steeds bij de Rode Duivels.


Volgens Naldo staat ons in dat geval een periode met dominant voetbal te wachten: "Bij Schalke vroeg hij constante druk op de bal. De hele ploeg moest meeverdedigen en zich mengen in de aanval."

 

Benieuwd of Tedesco die verwachting meteen kan inlossen tegen Zweden.

Gerelateerd: