Ga naar de inhoud

EK-kwalificatie klassement

ploegptnmm+m-m=d+d-
1
België
20
8
6
0
2
22
4
2
Oostenrijk
19
8
6
1
1
17
7
3
Zweden
10
8
3
4
1
14
12
4
Azerbeidzjan
7
8
2
5
1
7
17
5
Estland
1
8
0
7
1
2
22
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
België
0
0
0
0
0
0
0
2
Oostenrijk
0
0
0
0
0
0
0
3
Zweden
0
0
0
0
0
0
0
4
Azerbeidzjan
0
0
0
0
0
0
0
5
Estland
0
0
0
0
0
0
0
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
België
0
0
0
0
0
0
0
2
Oostenrijk
0
0
0
0
0
0
0
3
Zweden
0
0
0
0
0
0
0
4
Azerbeidzjan
0
0
0
0
0
0
0
5
Estland
0
0
0
0
0
0
0

Loïs Openda, de meest trefzekere der Duivels, hoopt op een echte kans: "Ik voel vertrouwen"

 di 21 maart 2023 15:32

Niet de man van de grote woorden, wel van de goals. Loïs Openda zakte met vertrouwen af naar de nationale ploeg. Nu de vaste spitsen in een dipje verkeren, wordt de meest trefzekere der Duivels misschien belangrijker dan ooit. "Of ik hier nu een spitsenduo kan vormen met Lukaku? Zoiets kan wel werken, denk ik."

Wie zorgt straks voor doelpunten bij de Rode Duivels?

 

De afgelopen jaren was het eigenlijk een retorische vraag, maar dat is het momenteel niet meer.

 

Recordschutter Romelu Lukaku maakt een moeilijk jaar door, zijn vaste stand-in Michy Batshuayi haalde zelfs de eerste selectie van Tedesco niet.

 

En dus gaan er toch een pak ogen richting Loïs Openda. Van alle Duivels toonde hij zich dit seizoen het meest trefzeker met 14 treffers. Hugo Cuypers was de enige Belg in een noemenswaardige competitie die beter deed met 16 goals, Dodi Lukebakio is de enige andere Duivel die de kaap van 10 rondde.

Naam Doelpunten
1. Hugo Cuypers 16 goals
2. Loïs Openda 14 goals
3. Gianni Bruno 14 goals
4. Dodi Lukebakio 10 goals
5. Dante Vanzeir 10 goals
6. Michy Batshuayi 10 goals

Het toont aan: Loïs Openda weet de goal staan.

 

Zeker de jongste weken toonde de Luikenaar zich trefzeker met een recordhattrick tegen Clermont, dit weekend was het weer twee keer raak tegen Angers.

 

"De voorbije weken zijn inderdaad zeer goed verlopen en dat hoop ik hier te verzilveren", genoot Openda nog na op het persmoment bij de Duivels. "Als de coach me speeltijd geeft, dan zal ik die kans met beide handen proberen te grijpen. Ik voel wel dat hij vertrouwen heeft in mij, dat doet deugd."

Tandem met Lukaku

Openda heeft bij deze interlandperiode zelf een soort "eerste schooldag"-gevoel.

 

Kennismaken met de nieuwe staf, een blij weerzien met enkele (nieuwe) Rode Duivels ook.

 

"Maar of dit een nieuw tijdperk is voor de Rode Duivels? Dat weet ik niet", aldus Openda. "Ik denk gewoon dat de coach een goeie mix heeft gemaakt tussen spelers van de gouden en spelers van de nieuwe generatie."

Tedesco had me enkele dagen voor zijn selectie al eens gebeld. 

Loïs Openda

"De eerste ontmoeting met de nieuwe coach is alvast goed verlopen", ging Openda verder. "Hij had me enkele dagen voor zijn selectie al eens gebeld. We hebben toen een beetje gebabbeld over mijn spel en hij toonde veel vertrouwen."

 

"Gisterenavond hebben we een eerste meeting gehad met het team. Hij legde kort uit wat hij wil en hoe hij wil werken. Hij is heel duidelijk en ambitieus. Hij wil wedstrijden winnen en doorgaan op het elan van de voorbije jaren."

 

Maar nu dus misschien met een meer prominente rol voor Openda? Lukaku lijkt ondanks zijn dip nog steeds incontournable, maar misschien behoort een tandem tot de opties.

 

"Het moeilijke seizoen van Romelu speelt sowieso geen rol in deze interlandperiode om te weten of hij zal starten, vindt Openda. "Romelu blijft Romelu - of hij nu in vorm zit of niet. Maar of ik een spitsenduo kan vormen met hem? Ik denk wel dat zoiets kan werken."

 

Benieuwd of Tedesco er ook zo over denkt.

Faes: "Nieuwe bondscoach is voordeel voor mij"

Ook Wout Faes sprak vandaag in Tubeke met de pers. De verdediger hoopt onder nieuwe bondscoach Domenico Tedesco op een nieuwe kans. De 24-jarige verdediger van Leicester City bleef onder Roberto Martinez steken op een cap, een invalbeurt van vijf minuutjes in de Nations League-wedstrijd tegen Polen.

 

"We zijn nog maar twee dagen ver, maar het loopt voorlopig goed onder de nieuwe coach", opende Faes. "Hij is spontaan en legt de nadruk op respect. Op de meeting gisterenavond is zeer kort over tactiek gesproken. Hij behandelde een paar principes van zijn manier van spelen. Hij wil hoog en agressief spelen." 

 

"Dat vond ik leuk om te horen, want dat ligt mij. Vanavond hebben we opnieuw een bespreking. Dan zal misschien meer duidelijk worden over hoe we gaan spelen. De komst van de nieuwe coach is sowieso een voordeel voor mij."

 

Bij Roberto Martinez stond het systeem met drie verdedigers jarenlang vast. Faes wist niet of Tedesco dat systeem wilde aanhouden. "Maar het maakt me ook niet zoveel uit. In mijn laatste seizoen bij Reims speelden we met drie achterin, bij Leicester doen we dat met vier."

 

Alderweireld zette begin deze maand een punt achter zijn interlandcarrière. Zo komt er achterin een plaats vrij. "Ik voel mij klaar om die in te vullen", sprak Faes. 

 

"Ik zal mij moeten tonen. Ik ben blij dat ik bij Leicester na mijn komst meteen een vaste basisspeler ben geworden. Ik voel me beter worden in Engeland door elke week te spelen op een hoog niveau en aan een erg hoge intensiteit."

Gerelateerd: